Izvor: Afera
06.09.2023 u 09:04
1

BOMBA! RUSIJA RASPOREĐUJE TAKTIČKO NUKLEARNO NAORUŽANJE U SEVERNOJ KOREJI? KIM PUTUJE U MOSKVU!

Planovi severnokorejskog lidera Kim Džong Una da poseti Rusiju ovog meseca izazvali su zabrinutost među SAD i njihovim saveznicima

On i predsednik Vladimir Putin nameravaju da razgovaraju o mogućnosti da Severna Koreja obezbedi Moskvi oružje da podrži njen rat u Ukrajini, kažu američki zvaničnici.

Na površini, sporazum o oružju između Severne Koreje i Rusije ima savršen transakcijski smisao, piše britanski Bi-bi-si u opširnoj analizi.

Kako tvrdi britanski javni servis, Moskvi je očajnički potrebno oružje, posebno municija i artiljerijske granate, za rat u Ukrajini, a Pjongjang ima dosta i jednog i drugog. S druge strane, Severnoj Koreji izgladnjenoj sankcijama očajnički su potrebni novac i hrana. Više od tri godine zatvaranja granica, a da ne pominjemo prekid pregovora sa Sjedinjenim Državama 2019. godine, ostavili su zemlju izolovanom nego ikada ranije.

Ali ispod površine, to otvara potencijal za Pjongjang i Moskvu da počnu bliže da sarađuju. SAD već neko vreme upozoravaju na mogući sporazum o oružju između dve zemlje, ali sastanak na nivou lidera između Kim Džong Una i Vladimira Putina katapultira ovo na viši nivo.

LOME KIČMU NACISTIMA! RUSKA VATRA PROGUTALA AZOV: ARTILJERIJA zgromila 12. JURIŠNIČKU SPECIJALNU BRIGADU – NE ZNAJU ŠTA IH SNAŠLO (VIDEO)

Dok se čini da je prioritet za SAD, svakako kratkoročno gledano, da spreče severnokorejsko oružje da dođe do fronta u Ukrajini, u Seulu je zabrinutost oko toga šta bi Severna Koreja dobila zauzvrat ako proda svoje oružje Rusiji.

Sa Rusijom u, kako piše Bi-bi-si „očajnoj situaciji, gospodin Kim će moći da izvuče visoku cenu“.

Možda bi mogao da zahteva povećanu vojnu podršku Rusije. Juče je južnokorejska obaveštajna služba obavestila da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu predložio Rusiji, Kini i Severnoj Koreji da održe zajedničke pomorske vežbe, slične onima koje izvode SAD, Južna Koreja i Japan.

TAKO JE MILORADE! „ŠMIT OD SLEDEĆE SEDMICE NEĆE MOĆI DA UĐE U REPUBLIKU SRPSKU“: DODIK počistio OKUPACIONOG NAMESNIKA!

Severnokorejski lider bi takođe mogao u budućnosti da dozvoli da Rusija stacionira oružje u njegovoj zemlji.

Ali daleko najzabrinjavajući zahtev koji bi Kim mogao da uputi jeste da mu Putin obezbedi naprednu tehnologiju oružja ili znanje, kako bi mu pomogao da napravi napredak u svom programu nuklearnog oružja, piše Bi-bi-si. Kako se navodi, Severna Koreja se još uvek bori da savlada ključno strateško oružje, uglavnom špijunski satelit i podmornicu sa nuklearnim oružjem.

Međutim, zvaničnici u Seulu smatraju da je saradnja na ovom nivou malo verovatna, jer bi mogla da bude strateški opasna za Rusiju.

Jang Uk, naučni saradnik na Azijskom institutu za političke studije, primetio je da čak i ako Rusija ne proda oružje Severnoj Koreji zauzvrat, ipak bi mogla da finansira svoj nuklearni program. „Ako Rusija plaća naftu i hranu, može da oživi privredu Severne Koreje, što bi zauzvrat takođe moglo da ojača severnokorejski sistem naoružanja. To je za njih dodatni izvor prihoda koji nisu imali“.

Jang Uk, stručnjak za vojnu strategiju i sisteme naoružanja, dodao je: „15 godina smo gradili mrežu sankcija protiv Severne Koreje, kako bismo je sprečili da razvija i trguje oružjem za masovno uništenje. Sada je Rusija stalni član Savet bezbednosti UN, mogao bi da izazove kolaps celog ovog sistema“.

Kako su sankcije pojačane, Severna Koreja je sve više zavisila od Kine da zatvara oči na one koji krše sankcije i da joj pruži pomoć u hrani. Proteklih godinu dana Peking je odbijao da kazni Severnu Koreju zbog njenih testova oružja, što znači da je Pjongjang uspeo da razvije svoj nuklearni arsenal bez ozbiljnih posledica.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “BOMBA! RUSIJA RASPOREĐUJE TAKTIČKO NUKLEARNO NAORUŽANJE U SEVERNOJ KOREJI? KIM PUTUJE U MOSKVU!”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter