Izvor: Sputnjik
23.09.2023 u 07:22
1

„BRATSKA RUSIJA SRUŠILA SANKCIJE KAO KULU OD KARATA, EU NA KOLENIMA“: SIJARTO u STILU SVOG PREMIJERA SASUO ISTINU U LICE ZAPADU!

Odnosi Evrope i Rusije nakon sukoba u Ukrajini mogu biti kao ranije, izjavio je ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto nakon razgovora sa šefom diplomatije Rusije Sergejem Lavrovom na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

 – Naravno, prvo treba da se postigne mir. Ukoliko bude mira, mislim da nada postoji. Sećam se da je ranije razmatrana ideja trgovinske zone od Lisabona do Vladivostoka. I toj ideji se možemo vratiti, ukoliko se okrenemo principima uzajamnog uvažavanja. Želeo bih da se to dogodi, to je u našem zajedničkom interesu – ocenio je Sijarto.
On je istakao da su razgovori sa Lavrovom održani u atmosferi obostranog poštovanja i podsetio da se njegova zemlja zalaže za diplomatsko rešavanje situacije u Ukrajini.
Sijarto je istakao da Mađarska ne veruje da se rešenje može postići na bojnom polju, već za pregovaračkim stolom.

Bezbednost isporuka hrane ugrožena

Govoreći o tome da li je tokom sastanka bilo reči o prehrambenom sporazumu, mađarski ministar je rekao da je bezbednost isporuka hrane ugrožena u mnogim svetskim zemljama.

„U vezi sa tim što prehrambeni sporazum nije bio ispunjavan u potpunosti, ponudili smo naše tranzitne rute kako bi ukrajinsko žito moglo da stiže do Afrike. Ako pomorski put ne funkcioniše, tu je kopneni. Ali, ne vidimo da ima interesovanja za isporuke preko naše teritorije do afričkih zemalja. Vidimo da vlada interesovanje za prodaju tog žita u Centralnoj Evropi, ali mi to ne možemo da dozvolimo“, naglasio je Sijarto.

Podsetimo, Poljska, Mađarska i Slovačka nisu povukle zabranu o uvozu ukrajinskog žita.

Mađarska principijelno protiv isporuka oružja Ukrajini

On je u kontekstu planova Vašingtona da Kijevu pošalje još jednu partiju naoružanja podvukao da je Mađarska jedina zemlja NATO koja ne isporučuje oružje Ukrajini i da je to „principijelan stav“.
 – Što se više oružja bude slalo Ukrajini, to će duže trajati rat, a što je više oružja u ratu, biće više poginulih i uništenja – dodao je ministar.

Antiruske sankcije neuspešne

Sijarto je, kad su u pitanju antiruske sankcije istakao da Budimpešta ne vidi da sankcije rade, već da su propale.

 – Jedan od ciljeva je bio baciti Rusiju na kolena, a drugi da se postigne mir. Već je aktuelan 11. paket sankcija. Vidimo da se Moskva suočava sa nizom poteškoća, ali Rusija nije na kolenima, a svet nije postao bliži cilju – zaključio je mađarski ministar.

Prethodno, Sijarto je izjavio da se Mađarska zalaže za uspostavljanje direktnog dijaloga između Rusije i Ukrajine kako bi se rešio aktuelni konflikt, a takvi kontakti trebalo je da budu održani odavno.
Nedelja visokog nivoa Generalne skupštine UN održava se u Njujorku od 19. do 25. septembra.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “„BRATSKA RUSIJA SRUŠILA SANKCIJE KAO KULU OD KARATA, EU NA KOLENIMA“: SIJARTO u STILU SVOG PREMIJERA SASUO ISTINU U LICE ZAPADU!”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter