Izvor: Kurir.rs
12.01.2024 u 22:40
0

BRUTALAN UDAR NA VOJSKU NATO ČLANICE: Svi se pitaju ima li mrtvih

U napadu je poginulo pet turskih vojnika.

TURCI NE DOZVOLJAVAJU NAORUŽAVANJE UKRAJINE: Turska zabranila prolaz britanskim brodovima minolovci namenjeni za pomoć Ukrajini

Pet turskih vojnika poginulo je u napadu na vojnu bazu u poluautonomnoj kurdskoj oblasti na severu Iraka, saopštilo je tursko Ministarstvo odbrane.

Vlasti su okrivile kurdske militante. Ministarstvo je na društvenim mrežama objavilo da je još osam vojnika ranjeno, od kojih tri teže, kada su napadači pokušali da se infiltriraju u bazu.

Turci tvrde da je 12 militanata „neutralisano“ i da se operacije u tom području nastavljaju.

Ranjeni turski vojnici su hospitalizovani.

Ministar spoljnih poslova Hakan Fidan kasnije je izrazio saučešće porodicama poginulih boraca.

„Borićemo se do kraja protiv terorističke organizacije PKK unutar i izvan naših granica“, rekao je on, misleći na militante povezane sa Radničkom partijom Kurdistana.

Sličan incident dogodio se pre tri nedelje u severnom Iraku i poginulo je 12 turskih vojnika.

Militanti povezani sa PKK pokušali su da provale u tursku bazu u severnom Iraku 22. decembra, prema turskim zvaničnicima. U vatrenom obračunu koji je usledio poginulo je šest vojnika.

Sledećeg dana u sukobima sa kurdskim militantima ubijeno je još šest turskih vojnika.

Turska je odgovorila napadima na ciljeve za koje su zvaničnici rekli da su povezani sa PKK u Iraku i Siriji.

Ministar odbrane Jasar Guler saopštio je tada da je desetine kurdskih militanata ubijeno u vazdušnim i kopnenim napadima. Još uvek nije poznato da li se novi napad dogodio na istoj lokaciji kao i onaj pre tri nedelje. PKK, koja ima baze u severnom Iraku, predvodila je decenijama dugu pobunu u Turskoj i zapadni saveznici Turske, uključujući SAD, smatraju je terorističkom organizacijom.

Desetine hiljada ljudi je poginulo od početka sukoba 1984. Turska i SAD se, međutim, ne slažu oko statusa grupe sirijskih Kurda, koja je u savezu sa Vašingtonom u borbi protiv Islamske države u Siriji, prenosi B92.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter