Izvor: Kurir.rs
27.01.2024 u 08:40
0

KAKVO ĆE OVO BITI PROBIJANJE ZVUČNOG ZIDA: Da li će S-70 Ohotnik biti nadmoćniji od Su-57? Za koga glasate, vas sud je nenadmašan?

Novi S-70 Ohotnik teški jurišni stelt bespilotne letelice izgleda da se „rađaju“ lakše od borbenih aviona pete generacije, čuvenog Su-57. Ili barem tako tvrdi ruska odbrambena industrija.

NESALOMIVI RUSKI PANCIR S DOBIJA 48 MINI RAKETA: Razoriće bespilotne letelice!

S-70 Ohotnik je i dalje u fazi testiranja, uprkos činjenici da su Rusi objavili da su sredinom 2023. godine nove teške jurišne bespilotne letelice izvršile određene borbene zadatke u Ukrajini. Nisu dati dodatni detalji.

Tada se spekulisalo da je dron pogodio vojne objekte Oružanih snaga Ukrajine (OSU) u Sumskoj oblasti. Ukrajinski mediji su 27. juna 2023. godine popodne izvestili o eksplozijama u Sumi i Kremenčuku, Poltavskoj oblasti.

Najverovatnije je razmeštanje dronova bilo kratkog veka i na distanci od „vrućih“ tačaka na ukrajinskom frontu kako bi se izbegao rizik da dron bude oboren. Fotografija, navodno drona koji leti iznad Ukrajine, postavljena na Mash Telegram nalogu, zaista odgovara obliku i veličini Ohotnika (Lovca).

Rusija je do nedavno zaostajala za drugim silama u proizvodnji bespilotnih letelica, pri čemu su ulaganja poslednjih godina preusmerena na druge vrste vojne opreme. Potez se pokazao kao veliki hendikep, uključujući i sukob u Ukrajini, jer je Moskva morala da pribegne ubrzanom razvoju i proizvodnji ali i kupovini od drugih zemlja kako bi ostvarila dominaciju.

Do danas su napravljena najmanje dva prototipa S-70 Ohotnik. Bespilotna letelica je javno predstavljena 2019. godine kada je takođe prvi put letela, a dve godine kasnije počela je integraciju i testiranje oružja. Uprkos tome, industrija je doživela određena kašnjenja.

Više sreće sa dronovima S-70 Okhotnik nego sa Su-57

Ipak, čini se da Rusi imaju više sreće sa S-70 Ohotnikom nego sa lovcem pete generacije, Su-57.

Su-57 je doživeo dugu seriju kašnjenja i tehničkih problema dok se projekat konačno nije stabilizovao. Motor je naišao na najveće probleme koji su potom rešeni. Međutim, treba napomenuti da se prvi prototip Su-57 srušio tokom prvog leta.

Ruska industrija navodi da Su-57 poseduje stelt tehnologije i stavlja novu letelicu u 5. generaciju; uprkos ovoj činjenici, mali broj glasova uglavnom na zapadu idalje veruje da je Su-57 avion generacije 4++.

Što se tiče S-70, prvi prototip drona S-70 Okhotnik izveo je prvi let 3. avgusta 2019. godine. Razmešten je u Centru za letna ispitivanja u Ahtubinsku (Astrahanska oblast), gde je takođe koristio naoružanje po prvi put.

Početkom februara 2021. godine ruski predstavnici su saopštili da je počela izgradnja još tri prototipa ovog tipa drona, i to drugog, trećeg i četvrtog. Planovima od tog datuma bilo je predviđeno njihovo učešće u programu testiranja bespilotne letelice, u periodu 2022-2023. godine.

U junu 2022, Džejns izveštava, citirajući RIA Novosti, da je S-70B Okhotnik izveo svoje prvo probno lansiranje precizno navođene municije na zemaljske ciljeve 28. maja 2022. Dron je lansirao rakete vazduh-zemlja razvijene za Suhoj Su-57 sa posadom.

Džejns je izvestio da je raketa verovatno bila krstareća raketa “H-59Mk2” (Kh-59 verzije 2), novi razvoj teške taktičke rakete serije H-59 koja je ušla u upotrebu početkom 1980-ih.

Procene dometa i nosivosti H-59Mk2 uveliko variraju, ali je verovatno da može da pogodi ciljeve udaljene najmanje 250 kilometra dok nosi bojevu glavu od 220 kilograma. Modularna priroda dizajna može omogućiti da se višestruke konfiguracije, kao što su veće sekcije goriva, zamene manjim delovima bojeve glave.

Izvestija je u februaru 2020. pisala da je klizna bomba Grom 9-A-7759 integrisana sa Ohotnikom. Dron može da nosi četiri Groma u svom unutrašnjem odeljku za bombe. Rusko Ministarstvo odbrane nije komentarisalo ovaj izveštaj.

Rusi navode da je S-70 Ohotnik kreiran da deluje pod kontrolom pilota stelt lovca Su-57. Su-57 može da kontroliše gomilu dronova Ohotnik. „Ohotnik“ je napravljen na isti način kao i Su-57. U Ukrajini su do sada avioni Su-57 rešavali određene borbene zadatke i vraćali se neprimećeno, tvrde ruski izvori.

Sjedinjene Države su pokušale da razviju bespilotnu letelicu sa sličnim karakteristikama i performansama, ali su odustale od projekta nakon što njeni inženjeri nisu mogli da prevaziđu tehničke prepreke. Ovu izjavu dao je vojni istoričar i direktor Muzeja protivvazdušne odbrane Jurij Knutov.

S-70 Ohotnik pokreće turbomlazni motor AL-31 i leti brzinom od 1.000 kilometara na sat i dometom od 6.000 kilometara. Bespilotna letelica je opremljena elektro-optičkim nišanima, radio-vezom i „drugim vrstama opreme za izviđanje“, navodi rusko Ministarstvo odbrane.

S-70 Ohotnik je mnogo veći od svojih zapadnih kolega. Sa rasponom krila od 20 metara i dužinom od 14 metara, masa drona je navodno oko 20 tona (u poređenju sa 4,9 za Dassault nEUROn i 6,3 tona kod X-47B od Northrop Grumman-a). U dva unutrašnja odeljka bespilotne letelice trebalo bi da se ukrca do 2,8 tona oružja.

 

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter