Izvor: Alo.rs
27.01.2024 u 07:50
0

SAD MISLE DA SU NADMOĆNE: Lovci stižu u Tursku!

Američka vlada je odobrila prodaju 40 novih borbenih aviona F-16 Turskoj u vrednosti od 23 milijarde dolara, nakon što je Ankara ratifikovala pristupanje Švedske NATO-u.

KIJEV NA KOLENIMA – Portparol priznao: Ukrajina ne može da primi avione F-16

Dogovor uključuje i komplete za modernizaciju za 79 postojećih turskih aviona F-16.

Taj potez usledio je samo nekoliko sati nakon što je Turska u petak svoj „instrument o ratifikaciji“ za pristupanje Švedske NATO-u deponovala Vašingtonu, gde se nalazi arhiva dokumenata Alijanse i nakon što je nekoliko ključnih članova Kongresa povuklo svoje primedbe.

Američki Stejt department obavestio je Kongres da je takođe odobrio prodaju 40 lovaca F-35 Grčkoj, koji koštaju 8,6 milijardi dolara.

Turska već dugo pokušava da unapredi svoju flotu F-16 i ratifikaciju švedskog članstva u NATO uslovljavala je odobravanjem kupovine aviona od strane administracije SAD. Ankara je ratifikovala prijem Švedske u NATO posle više od godinu dana odlaganja, što je izazvalo napetost u Alijansi.

Turski parlament je ove nedelje ratifikovao kandidaturu Švedske, a predsednik Redžep Tajip Erdogan potpisao je ratifikaciju u petak. Američki predsednik Džozef Bajden je nakon toga pozvao administraciju SAD da prodaja F-16 bude odobrena „bez odlaganja“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter