Izvor: Alo.rs
22.08.2023 u 07:55
0

DANAS POČINJE BRIKS: Na samitu učestvuje više od 60 država, Putin se obraća putem video linka

U Johanesburgu danas počinje 15. samit organizacije BRIKS, čije su članice Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika. Samit će trajati do 24. avgusta.

„BRIKS je započeo proces proširenja da bi postao jedan od stubova novog, pravednijeg policentričnog svetskog poretka“, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u članku za južnoafrički magazin Ubuntu.

Ruski predsednik Vladimir Putin će učestvovati na samitu putem video linka, a zemlju će u Johanesburgu predstavljati ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Ministarka za međunarodne odnose i saradnju Južne Afrike Naledi Pandor je saopštila da će jedna od glavnih tema samita biti upravo proširenje, a na samit je pozvano više od 60 država.

KREMLJ SAOPŠTIO: Na samitu BRIKS, uz učešće Putina, biće razmotreno moguće proširenje organizacije

Rojters je ranije preneo tvrdnju južnoafričkog diplomate Anila Suklala da je više od 40 zemalja izrazilo želju da uđe u ekonomski blok BRIKS, od toga 22 formalno, dok su ostale pokazale neformalno interesovanje.

U Briks žele da uđu Iran, Saudujska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Argentina, Alžir, Bolivija, Indonezija, Egipat, Etiopija i druge zemlje. BRIKS je za ove zemlje alternativa globalnim organizacijama za koje smatraju da ih kontroliše Zapad, a nadaju se da će im članstvo doneti benefite kao što su investicije i rast trgovine.

Samit će trajati do 24. avgusta.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter