Izvor: Tanjug
19.10.2023 u 08:36
0

El-Sisi: Egipat odbacuje raseljavanje Palestinaca na Sinaj

Egipatski predsednik Abdel Fatah el-Sisi odbacio je mogućnost prisilnog raseljavanja Palestinaca na Sinaj, dodajući da bi svaki takav potez egipatsko poluostrvo pretvorio u bazu za napade na Izrael.

UDARNO! UPAD U KAPITOL HIL!!! DEMONSTRANTI HAVARIŠU VAŠINGTON – TRAŽE PREKID SUKOBA u IZRAELU (VIDEO)

El-Sisi je u sredu, na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kairu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, rekao da će egipatski narod „u milionima izaći i protestovati ako bude pozvan da to učini protiv bilo kakvog raseljavanja stanovnika Gaze na Sinaj“.

„Pojas Gaze je efektivno pod kontrolom Izraela i Palestinci bi umesto toga mogli da budu prebačeni u izraelsku pustinju Negev dok se ne obračunaju s militantima“, rekao je on.

El-Sisi je ocenio da je ono što se sada dešava u Gazi „pokušaj da se nateraju civilni stanovnici da uzmu izbeglice i migriraju u Egipat, što ne treba prihvatiti“, prenosi Rojters. „Egipat odbacuje svaki pokušaj da se palestinsko pitanje reši vojnim sredstvima ili putem prisilnog raseljavanja Palestinaca sa njihove zemlje, što bi bilo na štetu zemalja regiona“, rekao je on.

Granica između egipatskog Sinajskog poluostrva i pojasa Gaze je mesto jedinog prelaza sa palestinske teritorije koji nije pod kontrolom Izraela. Izraelsko bombardovanje i opsada Gaze izazvali su bojazan da bi njegovih 2,3 miliona stanovnika moglo biti prisiljeno da ode na Sinaj.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter