Izvor: Tanjug
20.12.2021 u 15:00
0

EU odobrila vakcinu Novavaks

Evropska agencija za lekove (EMA) preporučila je uslovno stavljanje u promet vakcine Novavaks kako bi se sprečila infekcija kovid-19 kod ljudi starijih od 18 godina.

U pitanju je peta vakcina preporučena u EU za prevenciju Kovid-19, zasnova je na proteinu Sars-Kov 2 virusa proizvednog u labaratoriji, a sadrži i supstancu koja pomaže u jačanju imunološkog odgovora na vakcinu, navodi se u saopštenju EMA.

Prema studijama sprovdenim u SAD i Meksiku i Velikoj Britaniji, efikasnost vakcine se procenjuje na oko 90 procenata nakon druge doze koja se prima tri nedelje nakon prve vakcine, prenose strani mediji. 

U EMA navode da su klinička ispitivanja pokazala da su sporedini efekti vakcine Novavaks obično ”blagi ili umereni” i da nesatju nakon par dana, a odnose se na bol na mestu injekcije, umor, bol u mišićima, glavobolju, opšti osećaj lošeg stanja, mučninu ili povraćanje.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter