Izvor: happbsc/dw
24.03.2024 u 10:18
2

EVO KO SU I KO STOJI IZA NJIH: ISIS-K Brutalni ogranak Islamske države koja je preuzela odgovornost za napad na Moskvu

Sa sedištem u Avganistanu, provincija Islamska država Horasan pojačala je svoje aktivnosti u Rusiji. Poznata kao ISIS-K, grupa je obećala da će sprovoditi terorističke operacije i drugde u Evropi.

Moskva je u petak bila svedok jednog od najsmrtonosnijih terorističkih napada u poslednjih nekoliko decenija, kada su naoružani napadači upali u koncertnu dvoranu, ubivši najmanje 133 osobe, a ranivši više od 160.

Ubrzo nakon napada, Islamska država Provincija Horasan (ISIS-K) preuzela je odgovornost u kratkom saopštenju objavljenom preko povezane novinske agencije Amak, koje je objavljeno na platformi za razmenu poruka Telegram.

KINA UPOZORAVA DA MORA DOĆI DO PREKIDA: Provokacije se neće tolerisati, svaka akcija ima reakciju!

ISIS-K je poznat kao jedan od najsmrtonosnijih ogranaka Islamske države (IS), transnacionalne terorističke grupe koja je predsedavala sada već ugašenom protodržavom u delovima Iraka i Sirije. Teroristička grupa ISIS-K ubila je hiljade u Avganistanu i Pakistanu u napadima izvedenim od 2015.

Grupa je dobila ime po Horasanu, drevnom terminu za teritoriju koja otprilike obuhvata delove današnjeg Irana, Turkmenistana i Avganistana, iako se njene aktivnosti šire izvan ovog regiona. Osim što je izvršio smrtonosne napade u Iranu, Pakistanu, Tadžikistanu i Uzbekistanu, ISIS-K je takođe sprovodio operacije usmerene na Sjedinjene Države i Evropu.

Evo šta znamo o grupi, njenim aktivnostima i mogućnostima.

Šta je ISIS-K?
ISIS-K je 2014. godine formirala frakcija prebeglih talibana i članova Al Kaide u Pakistanu i Avganistanu koji su usvojili nasilniju interpretaciju džihadizma. Grupa se 2015. godine zvanično identifikovala kao produžetak ISIS-a u regionu Horasan. Kao i ISIS, ISIS-K se pridržava cilja uspostavljanja transnacionalnog kalifata, države za muslimane kojom se upravlja u skladu sa sopstvenom radikalnom interpretacijom islama.

Analitičari opisuju veze između članova ISIS-K i terorističkih grupa istomišljenika kao fluidne, sa borcima i frakcijama iz Al-Kaide i talibana i drugih milicija koje često menjaju odanost da bi se pridružile ISIS-K.

Pre nego što su talibani preuzeli vlast u avgustu 2021., i američke i tadašnje vladine snage su ciljale ISIS-K u Avganistanu, ubivši desetine njegovih lidera srednjeg i visokog nivoa. Međutim, bezbednosni vakuum koji je stvoren povlačenjem SAD revitalizovao je grupu i omogućio joj da uspostavi dodatne kampove za obuku i proširi svoje globalne mreže.

Talibanski zvaničnici kažu da su pokušali da obuzdaju aktivnosti ISIS-K, tvrdeći da su snage bezbednosti uhapsile i zatvorile hiljade članova grupe. Međutim, sposobnost Talibana da obuzda grupu smatra se nedovoljnom i neefikasnom jer su napadi grupe na etničke i verske manjine u Avganistanu postali češći i smrtonosniji.

Ujedinjene nacije su u više navrata izražavale zabrinutost da bi grupe poput Al-Kaide i ISIS-K mogle nabaviti napredno oružje NATO-a koje je ostalo nakon povlačenja međunarodnih trupa iz Avganistana.

Nedavne aktivnosti ISIS-K
ISIS-K preuzela je odgovornost za bombaški napad 3. januara u kojem je poginulo 95 ljudi u Kermanu u Iranu. Američki zvaničnici rekli su da su upozorili svog iranskog kolegu uoči napada, kao što su rekli i pre pucnjave u Moskvi.

U martu su američki obaveštajni zvaničnici nagovestili da ISIS-K ima aktivno prisustvo u Rusiji — sa planovima da orkestrira napade u Moskvi. Ruska služba bezbednosti FSB tvrdi da je sprečila oružani napad ISIS-K na sinagogu u Kaluškoj oblasti kod Moskve 7. marta.

Ruski vazdušni udari u ime predsednika Bašara el Asada na položaje ID promenili su tok građanskog rata u Siriji. Mnogi lideri ISIS-a su od tada osudili Putina kao vođu koji ima krv muslimana na rukama. Propaganda ISIS-K se takođe odnosi na istoriju sovjetske intervencije u Avganistanu.

ISIS-K nastoji da izvrši terorističke napade i drugde u Evropi. Nemačka policija uhapsila je nekoliko pristalica ISIS-K poslednjih godina. U martu su dvojica osumnjičenih pristalica IS uhapšena u nemačkoj državi Severna Rajna-Vestfalija i optužena za planiranje napada na švedski parlament. Iste nedelje, policija u Holandiji je takođe uhapsila dve osobe, muškarca iz Tadžikistana i njegovu suprugu, pod sličnim sumnjama u vezi sa terorizmom.

Lideri ISIS-a obećali su da će pokrenuti napade na Švedsku, Holandiju i Dansku nakon spaljivanja Kur’ana u tim zemljama.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “EVO KO SU I KO STOJI IZA NJIH: ISIS-K Brutalni ogranak Islamske države koja je preuzela odgovornost za napad na Moskvu”

  1. Uhvaćeni terorista je beo. Što potencira uredske štakore .KONTAŠ KO BI TO ORGANIZIRO? Kao i rušenje Yugoslavie?

    1
    2
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter