Izvor: Tanjug
03.07.2023 u 11:44
0

IZ RUSIJE SU JASNI: Evo šta kažu o ugovoru o bezbednom izvozu ŽITARICA

Ujedinjene nacije su izrazile zabrinutost zbog toga što od 26. juna nisu registrovane nove brodske pošiljke iako je prijave podnelo čak 29 teretnih plovila.

Izaslanik Rusije pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi Genadij Gatilov izjavio je danas da nema osnova da se održava status quo ugovora o izvozu žitarica iz crnomorskih luka koji ističe 18. jula.

UKRAJINA USPOSTAVLJA NOVE RUTE: Žitarice će se izvoziti preko Poljske i Rumunije

Gatilov je istakao da se „odugovlači“ sa sprovođenjenjem ruskih uslova za produžetak sporazuma koji podrazumevaju, između ostalog, ponovo povezivanje ruske Poljoprivredne banke na SVIFT sistem međubankarskih finansijskih transakcija, prenose Izvestja.

„Rusija je više puta produžavala ovaj sporazum u nadi da će to doneti pozitivne promene.  Međutim, ono što smo do sada videli ne daje nam osnova da pristanemo da se održava takav status quo“, rekao je Gatilov.

Dogovor o izvozu žitarica iz crnomorskih luka postignut u julu 2022. godine između Rusije i Ukrajine uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske, s ciljem da se spreči globalna kriza hrane i dozvoli bezbedan izvoz ukrajinskih žitarica.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter