Izvor: alo.rs
26.10.2023 u 15:42
0

Potpuni kolaps: PODELE UNUTAR HEZBOLAHA

Postoje podele između Hezbolahovih elitnih komandosa u južnom Libanu, koji bi najradije započeli totalni rat protiv Izraela, i nešto opreznijeg rukovodstva te militantne grupe u Bejrutu, pokazuju izraelske analize.

Ishod tog spora mogao bi da odredi da li će se otvoriti drugi front na severu Izraela uvlačeći SAD u sukob i šireći neprijateljstva širom regiona.

Taktika „oko za oko, zub za zub“, često veoma smrtonosna, koju neguju i Hezbolah i Izraelske odbrambene snage (IDF), eskalira od 7. oktobra. Međutim, obe strane vode računa da ne pređu nepisane, ali opšteprihvaćene granice koje bi izazvale širu eskalaciju.

RUSKI MIG-31 ZAPLAŠIO NORVEŠKOG „POSEJDONA“: Zbrisao nazad u deliću sekunde!

Profesor Manuel Trajtenberg, izvršni direktor Instituta za nacionalnu bezbednost Univerziteta u Tel Avivu (INSS), kaže da je odnos snaga na severu veoma napet i da se još ne može reći koja će strana prevladati.

On je rekao da je Hezbolahov harizmatični vođa Hasan Nasralah, koji se „ponosi time što je uvek u pravu“, ostao neobično tih u 17 dana od masakra, što možda znači da još nije odlučio šta da radi.

Nasralah, koji je gledao kako Izrael desetkuje Hezbolahove vojne kapacitete i imovinu tokom rata Hezbolaha i Izraela 2006. godine, previše dobro zna šta znači morati sve ponovo izgraditi.

Nekoliko puta je citiran kako je rekao da „žali što je započeo rat 2006. godine“, a obaveštajna analiza pokazuje da mu je Teheran dao zadatak da zadrži Hezbolah netaknutim kako bi grupa mogla da se koristi kao sredstvo odvraćanja u slučaju zapadne akcije protiv Irana.

– Prema sadašnjem shvatanju – a sve je i dalje veoma fluidno – Iran ne želi da Hezbolah napadne. Oni vide Hezbolah i njihove projektile kao oružje sudnjeg dana i ne žele da ga protraće sada zbog onoga što se dešava sa Hamasom. Iranu je stalo samo do opstanka svog režima – kaže profesor Trajtenberg.

Sima Šajn, iranska stručnjakinja koja je predvodila istraživanja u obaveštajnom odeljenju Mosada, kazala je prošle nedelje da je Iran pokrenuo diplomatske napore „bez presedana“ nakon Hamasovog napada, sve kako bi pokušao da osigura primirje i ostavi i Hamas i Hezbolah netaknutim, pisao je Telegrf.

Ali ono što je teže iščitati, kaže ova analitičarka, je ponašanje Hezbolahovih kopnenih trupa u južnom Libanu.

I dok vođstvo grupe brine o tome kakav je stav te organizacije u Libanu, gde predstavljaju glavnu političku snagu, i u Teheranu koji ih finansira, Hezbolahova pešadija brine o tome kako će na njih gledati njihove kolege fanatici na prvim linijama.

Posebno zabrinjava Hezbolahova elitna grupa al-Hadž Radvan, dobro opremljena grupa od 2.500 komandosa koja se nedavno borila u Siriji, a sada je dobro ukorenjena u južnom Libanu.

Slični su Nuhba Hamas snagama, koje su predvodile napad 7. oktobra, a nedavno su primećeni kako vežbaju za sličan kopneni napad na Galileju na severnom Izraelu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter