Izvor: Kurir.rs
12.08.2023 u 09:28
0

HIPERSONIČNE RAKETE RUSIJE I KINE SEJU SUROVI STRAH ZA AMERIKANCIMA: SAD mobilisali celu vojnu industriju – NE SLUTE KRAJ

SAD su u trci da razviju i primene hipersonično oružje. To je trka u kojoj nastoji da sustigne svoje konkurente velike sile, Rusiju i Kinu. Obe zemlje vide hipersonično oružje kao vitalno za svoje strategije protiv pristupa/uskraćivanja pristupu područjima. Oružje preti visoko vrednim ciljevima kao što su američki nosači aviona, glavne operativne vazdušne baze i lokacije za vazdušnu i protivraketnu odbranu.

ODBIJEN NAPAD UKRAJINSKIH DRONOVA NA KRIM: Ruska vojska zauzela 4 uporišta u pravcu Kupjanska

Američka vojska ne može sebi priuštiti da zaostane u ovoj sposobnosti. Hipersonično oružje je složen sistem. Njihov razvoj zahteva ne samo stručnost u nizu naprednih tehnologija, već i pristup sofisticiranoj infrastrukturi kao što su aerotuneli velike brzine i poligoni za testiranje. Takođe je izazov integrisati ove nove sposobnosti u strukture snaga i operativne koncepte vojnih službi, i obezbediti tim službama neophodne sposobnosti komandovanja i kontrole i ciljanja. Postoji samo nekoliko odbrambenih kompanija sa nizom veština i sposobnosti potrebnih da bi američko hipersonično oružje postalo stvarnost.

Šta je hipersonično oružje

Šta je hipersonično oružje? Najjednostavnije ih definiše njihova brzina, jer hipersonično oružje leti brzinom od 5 maha ili više.

Postoje dve vrste hipersončnih projektila. Prvi su zasnovani na hipersoničnim vozilima za jedrenje, koja se oslobađaju iz raketnog pojačivača i koriste energiju rakete da dostignu svoj cilj. Drugi su krstareće rakete, koje pokreću scramjet ili air-breathing motori kako bi se postigle hipersonične brzine

Ne samo da je hipersonično oružje brzo, već i leti na velike udaljenosti, ima velike manevarske sposobnosti i provodi većinu svog vremena leta u gornjim slojevima atmosfere, gde su manje ranjive na vazdušnu i protivraketnu odbranu.

Pošto treba da prežive i rade na ekstremnim temperaturama dok su u letu, hipersonično oružje je mnogo skuplje od bojevih glava klasičnih balističkih i krstarećih projektila. Kao takvi, oni će biti rezervisani za upotrebu protiv najvažnijih i najbolje odbranjenih sredstava protivnika, uključujući ojačane komandne i kontrolne čvorove, naprednu protivvazdušnu odbranu, mobilne projektile i skladišta za skladištenje.

Rusija i Kina su već postavile hipersonično oružje. Rusija je postavila interkontinentalno hipersonično oružje „Avangard“ bazirano u silosu, hipersoničnu krstareću raketu lansiranu sa broda „Cirkon“ i balističku raketu sa vazdušnim lansiranjem „Kinžal“, od kojih je poslednja korišćena u Ukrajini.

Kina je rasporedila i srednjeg dometa i interkontinentalnu balističku raketu sposobnu da nosi jedreći hipersonični projektil. Prema Pregledu raketne odbrane iz 2022., „Hipersonično oružje, dizajnirano da izbegne američke senzore i odbrambene sisteme, predstavlja sve veću i složenu pretnju zbog svoje dvostruke (nuklearne/konvencionalne) sposobne prirode, izazovnog profila leta i manevrisanja.

Širok spektar tehnologija potrebnih za korišćenje hipersoničnog oružja uključuje računarsku dinamiku fluida; visokotemperaturni materijali; brzi pogon; aerodinamički dizajn; senzore; RF antene; i sistemi upravljanja. Potrebna napredna i specijalizovana infrastruktura uključuje aerotunele velike brzine; objekte i poligone za ispitivanje; instalacije sposobne za stvaranje hipertermične sredine; i proizvodne linije za egzotične materijale i jedinstvene aerostrukture.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter