Izvor: Tanjug
31.07.2022 u 19:17
0

Iranski pregovarač Ali Bageri Kani o nuklearnom sporazumu: „Sa naše strane, spremni smo da završimo pregovore u kratkom roku, ako druga strana bude spremna da učini isto!“

Najviši iranski nuklearni pregovarač Ali Bageri Kani saopštio je da Iran želi da se pregovori o reaktiviranju nuklearnog sporazuma između Teherana i velikih svetskih sila iz 2015. godine završe što je pre moguće.

„Predložili smo naše ideje u želji da otvorimo put za brz završetak pregovora u Beču. Sa naše strane, spremni smo da završimo pregovore u kratkom roku, ako druga strana bude spremna da učini isto“, napisao je Kani na Tviteru, prenosi Rojters.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Kani je to saopštio, komentarišući predlog o reaktiviranju sporazuma koji je u utorak izneo visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Borelj je tada objavio da je predložio novi nacrt dokumenta za oživljavanje iranskog nuklearnog sporazuma i dodao da nema mesta za velike kompromise, prenosi Rojters.

On je u članku za Fajnenšl tajms naveo da je „stavio na sto“ tekst koji se detaljno bavi ublažavanjem sankcija i koracima u vezi sa nuklearnim programom koji su potrebni za oživljavanje sporazuma, formalno poznatog pod nazivom Zajednicki sveobuhvatni plan akcije (JCPOA).

ŠEF KRIMSKOG PARLAMENTA: Napad dronom na štab Crnomorske flote u Sevastopolju je taktika otvorenog terorizma

„Posle 15 meseci intenzivnih, konstruktivnih pregovora u Beču i bezbrojnih kontakata sa potpisnicama JCPOA i SAD, zaključio sam da je iscrpljen prostor za dodatne značajne kompromise“, rekao je Borelj, preneo je Rojters.

On nije detaljnije govorio o svom predlogu, ali je sugerisao, kao i mnogi zapadni zvaničnici ranije, da ističe vreme za obnovu sporazuma.

Iran je 2015. godine u Beču potpisao sporazum o svom nuklearnom programu sa SAD, Velikom Britanijom, Francuskom, Nemačkom, Rusijom i Kinom, a tim dokumentom je predviđeno da Teheran ograniči svoj nuklearni program, a da mu se zauzvrat ublaže sankcije.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter