Izvor: Sputnjik
07.01.2023 u 12:29
0

ZEMLJE ALIJANSE SE MORAJU DRŽATI ZAJEDNO: Stoltenberg upozorava da saradnja Rusije i Kine ugrožava svetski poredak

Odbijanje Pekinga da osudi specijalnu operaciju Rusije u Ukrajini bio je glavni dokaz ujedinjenja ove dve zemlje.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da sve intenzivnija saradnja Rusije i Kine ugrožava svetski poredak koji su uspostavile zapadne zemlje.

– Ujedinilo ih je to što žele drugačiji svetski poredak. Činjenica je da oni ne dele naše vrednosti i pokušavaju da brane interese koji narušavaju našu veru u slobodu i demokratiju. U ovom opasnom svetu, zemlje Alijanse moraju se držati zajedno – rekao je on na konferenciji u Norveškoj.

On je primetio da je glavni dokaz ujedinjenja dve države bilo odbijanje Pekinga da osudi specijalnu operaciju Rusije u Ukrajini.

RUSKI PVO OBORIO UKRAJINSKI DRON KOD SEVASTOPOLJA: Čak ni Božić ne može sprečiti ova neljudska bića da napadaju herojski grad

– Nasuprot, Kina promoviše ruski narativ, prebacujući krivicu za nastalu situaciju na NATO i na početku je podržala zahtev Moskve da Alijansa zatvori vrata za nove članove – istakao je Stoltenberg.

Pored toga, sekretar je podvukao produbljivanje odnosa Rusije i Kine u vojnoj i ekonomskoj oblasti.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Predsednik Rusije Vladimir Putin 30. decembra održao je video-konferenciju sa kineskim liderom Si Đinpingtom. Ruski lider je istakao da odnosi dve zemlje pokazuju zrelost i stabilnost u svetlu rastućih geopolitičkih tenzija, a takođe je pozvao kineskog predsednika da sledeće godine poseti Moskvu.

Sa druge strane, Si je kazao da je Kina spremna da sarađuje sa Rusijom u cilju zaštite suvereniteta i bezbednosti dve zemlje.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter