Izvor: Kurir.rs
07.12.2023 u 14:00
3

KINESKI RATNI BRODOVI PRVI PUT U KAMBODŽI: Evo na šta su pristali!

Kineski ratni brodovi po prvi put su pristali u pomorsku bazu „Ream“ u Kambodži, gde se vrši unapređenje infrastrukture plaćeno novcem iz Pekinga, a SAD se zabrinute oko uloge koju bi ova baza mogla da obavlja u budućnosti.

Američka televizija ocenjuje da je prisustvo brodova kineske ratne mornarice u toj pomorskoj bazi događaj bez presedana i podseća da „Ream“ zauzima strateški važnu poziciju na jugu Kambodže, u blizini Južnog kineskog mora.

Ovaj potez Pekinga verovatno produbiti odavno prisutnu zabrinutost koja postoji među američkim zvaničnicima da Kina nastoji da uspostavi vojnu predstražu u Tajlandskom zalivu.

Tea Seiha, ministar odbrane Kambodže, obišao je u nedelju ratne brodove kineske Narodnooslobodilačke vojske koji su ukotvljeni u luci „Ream“.

Navodi se da je on u posetu došao zajedno sa Teom Banom, svojim ocem i prethodnikom na funkciji, a sve je to prikazao u postu objavljenom na Fejsbuku.

U postu on nije direktno pomenuo kinesku vojsku, ali mediji navode  da fotografije koje je Tea objavio prikazuju dva broda korvete Narodnooslobodilačke vojske koji se nalaze jedan pored drugog.

Na jednoj od tih korveta, za koju je navedeno da se zove „Venšan”, kambodžanskog ministar odbrane pozdravili su kineski pomorski oficiri.

– Brodovi se spremaju za obuku kambodžanske ratne mornarice – piše u postu.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

3 thoughts on “KINESKI RATNI BRODOVI PRVI PUT U KAMBODŽI: Evo na šta su pristali!”

  1. Ameri su preneraženi boravkom kineskih brodova u Kambodji a ja sam preneražen kako je svet glup pa dozvoljava amreima da vršljaju po celom svetu!Mnogo su glupi!

    5
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter