Izvor: RT
19.07.2023 u 17:02
0

AMERIČKI DAROVI SMRTI: EVO gde i dan danas HARAJU POSLEDICE KASETNIH BOMBI

Bezbednost lokalnog stanovništva pomenute tri azijske zemlje je dodatno ugrožena imajući u vidu da se mahom bavi poljoprivredom. Pored ratara često stradaju i građevinari i putari, dok su mnoge žrtve deca, piše "Global tajms"

Odluka SAD da pošalje Ukrajini kasetnu municiju podsetila je da je Amerika tu praksu primenjivala više puta u istoriji, ali i vratila u fokus javnosti to u kojoj meri je rasprostranjena takva neesksplodirana municija i šta sve čini stanovništvu.
Katastrofalne posledice bombardovanja kasetnim bombama Srbi su osetili na sopstvenoj koži tokom NATO agresije 1999, a isto i dalje osećaju Vijetnam, Laos i Kambodža, 50 godina nakon Vijetnamskog rata.
Ho Van Lai (26) iz Vijetnama izgubio je obe noge i desnu ruku kada je imao samo 10 godina zbog kasetne municije. Dok se igrao sa svoja dva rođaka, u junu 2000, pronašli su nešto što je izgledalo kao „igračka“ veličine teniske loptice. Bomba je eksplodirala, ubila rođaka a njega teško osakatila, podaci su organizacije „Prodžekt rinju“ koje je preneo list „Global tajms“ blizak KP Kine.
Hoova strašna sudbina je tek jedna u nizu koje dele njegovi brojni državljani susrećući se s neeksplodiranom kasetnom municijom koju je mahom posejala američka vojska tokom Vijetnamskog rata.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter