Izvor: VOA
25.10.2023 u 20:41
0

KONAČNO : Republikanci izabrali lidera Predstavničkog doma posle višenedeljnog haosa

Republikanci u Predstavničkom domu američkog Kongresa uspeli su u sredu da izaberu predsedavajućeg, kongresmena iz Luizijane Majka Džonsona, nakon haotičnog procesa protekle tri nedelje tokom kojeg nisu mogli da se ujedine oko jednog kandidata.

UNOSAN BIZNIS: Artiljerijska municija poskupela je 30 odsto – Ukrajina dnevno potroši 16,5 miliona evra

Za Džonsona (51) je glasalo 220 članova donjeg doma Kongresa, dok je 209 bilo protiv. Džonson je bio četvrti republikanski kandidat za tu poziciju nakon što je Kevin Mekarti smijenjen s položaja predsjedavajućeg.

Džonson je konzervativni kongresmen koji je podsticao republikanace da podrže pravne napore bivšeg predsjednika Donalda Trampa da poništi izborni poraz 2020. godine. Nakon što je imenovan za kandidata za predsedavajućeg, odbio je da odgovara na pitanja o tim naporima.

Prvi put je u Predstavnički dom izabran 2016. godine i predsedavajući je sa najmanje iskustva poslednjih decenija, mada je zauzimao nekoliko liderskih pozicija.

Godinama se zalagao za konzervativne prijedloge, uključujući molitve u školama, zabranu hirurških zahvata za promjenu pola to zabranu obaveznog nošenja maski u avionima. Takože je podržavao pooštravanje imigracione politike i restrikcije na abortus.

U utorak veče je njegovu kandidaturu podržalo 128 republikanskih kolega, dok je na drugom mjestu bio Mekarti – koji se nije kandidovao – sa 43 glasa.

Republikanci imaju tijesnu većinu u donjem domu Kongresa, 221 naprema 212, a demokrate su bile ujedinjene u podršci svom lideru Hakimu Džefrisu. Zbog tog odnosa snaga, republikanski kandidat mogao je da priušti da izgubi samo nekoliko glasova republikanskih kolega da bi prostom većinom bio izabran za predsjedavajućeg.

Republikanci su izabrali Džonsona nakon što je kongresmen Tom Emer, jedan od republikanskih lidera u Predstavničkom domu, u utorak povukao kandidaturu.

Tramp je na svojoj društvenoj mreži podržao kandidaturu Džonsona, nakon što je prethodno naveo da bi glasanje za Emera – kojeg je označio kao republikanca samo po imenu (RINO)- bila „tragična greška“.

Položaj predsjedavajućeg Predstavničkog doma bio je upražnjen od 3. oktobra, kada je osmoro republikanaca zajedno sa 212 demokrata glasalo za Mekartijevu smjenu. To je bilo prvi put u američkoj istoriji da je smijenjen lidera donjeg doma Kongresa.

Desničarsko krilo Republikanske stranke bilo je nezadovoljno Mekartijem zato što je uz pomoć demokrata usvojio zakonski predlog za privremeno finansiranje vlade da bi se izbeglo njeno delimično zatvaranje.

Od Mekartijeve smene, republikanci nisu uspevali da se dogovore o njegovom nasledniku. Prvo su nominovali Stiva Skalisa iz Luizijane koji nije uspeo da pridobije dovoljnu podršku. Zatim su kandidovali konzervativnog kongresmena iz Ohaja Džima Džordana, Trampovog saveznika.

Međutim, ni Džordan nije uspeo da osvoji većinu od 217 glasova, a tokom tri runde glasanja gubio je sve više glasova.

Spor u Republikanskoj stranci blokirao je rad Predstavničkog doma, a samim tim i Kongresa, s obzirom na to da se zakonski predlogi usvajaju u oba doma. U međuvremenu se približava rok za usvajanje novog budžeta za vladu 17. novembra. Ako ne bude usvojen do tog datuma, vlada će biti delimično zatvorena.

U pismu kolegama, Džonson je obećao da će raditi na usvajanju budžeta i da će osigurati da se vlada ne zatvori.

Takođe će morati da odgovori na zahtev koji je predsednik Džo Bajden uputio Kongresu da odobri pomoć za Izrael, Ukrajinu i pograničnu bezbednost u iznosu od 106 milijardi dolara. Njegove republikanske kolege podržavaju izdvajanje sredstava za Izrael i granicu, ali su podijeljene u pogledu pomoći Ukrajini.

Predsedavajući Predstavničkog doma je drugi po redu da zameni predsednika.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter