Izvor: Tanjug
21.10.2022 u 16:24
0

Kraj dvodnevnog samita EU sa fokusom na odnose sa Kinom i podršku Ukrajini: Unija će izdvajati 1,5 milijardi evra mesečno za Ukrajinu!

Evropska unija je svedok ubrzanja tenzija sa Kinom, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen na kraju dvodnevnog samita EU na kome su u centru pažnje bili odnosi sa Kinom kao i pružanje dalje podrške Ukrajini.

„Diskusija je pokazala da smo svedoci priličnog ubrzanja tenzija“, rekla je ona na konferenciji za novinare i ocenila da je poruka predsednika Kine Si Ðinpinga sa Kongresa Komunističke partije bila da Kina nastavlja da jača samoodrživi kurs.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

„Videli smo u februaru da je napravljeno partnerstvo bez ograničenja između Rusije i Kine, to se desilo pre konflikta u Ukrajini“, i sve to, kako kaže „ima svoj uticaj na odnose koje imamo za Kinom.“

Ona je dodala i da su sistemi Unije i Kine sasvim različiti i da su svesni prirode ovog rivaliteta, a da je zavisnost od Kine pre svega tehnološka.

Fon der Lajen je insistirala na tome da Unija treba da bude nezavisna tehnološki i da se diverzifikuje snabdevanje sirovina na partnere u koje mogu da imaju poverenje.

Debata se vodila i o Ukrajini posle obraćanja predsednika Volodimira Zelenskog samitu.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel kao i predsednica Komisije Ursula fon der Lejen, su najavili konferenciju za rekonstrukciju Ukrajine uskoro u Berlinu.

Fon der Lejen je podsetila da je Unija dala devet milijardi evra za makro-finansijsku pomoć Ukrajini, i da će nat novac biti isplaćen do kraja godine. U toku ove godine je Ukrajina od EU dobila oko 19 milijardi evra, rekla je predsednica.

Ministarstvo odbrane Japana je saopštilo da će SAD i Japan održati zajedničku vojnu vežbu!

Ona smatra da Ukrajina treba da ima konstantni priliv finansija, oko 3 do 4 milijarde evra mesečno, da bi mogla da pokrije svoje neophodne potrebe. Ta suma će biti finansirana od EU, SAD i međunarodnih finasisjkih institucija.

Unija će izdvajati 1,5 milijardi evra mesečno za Ukrajinu. Ona je obećala da Ukrajina može da računa na tu podršku i na humanitarnu podršku za hranu, grejanje.

Predsednica je rekla da međunarodna konferencija treba da pomogne Ukrajini ali i da mora da bude propraćena reformama u zemlji.

Mišel je objasnio da je strateški razgovor o Kini bio jedna vrsta pripreme za ASEAN samit zakazan za decembar.

Debata je pokazala, kaže on, da ne treba biti naivan kada se radi o Kini, ali da ne treba biti ni u sistematskoj konfrontaciji.

Lideri su se složili da je važno da se izgradi strateška nezavisnost Unije i da se pojačaju partnerstva sa celim svetom.

Za stratešku nezavisnost Unija treba da pojača svoju nezavisnost u oblasti energije, zatim i odbrani u tesnoj vezi sa NATO alijansom kao i da preuzme tehnološko liderstvo i da pokaže da nije zavisna od Kine.

„Kad radimo zajedno, tada zaista imamo više uticaja u svetu“, zaključio je Mišel.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter