Izvor: Informer
09.11.2021 u 18:04
0

LUKAŠENKO: Nikada nismo nameravali da napadnemo Poljsku!

Litvanski parlament proglasio je vanredno stanje na granici sa Belorusijom.

Prema tvrdnjama Minska, zvaničnici poljskog ministarstva odbrane sastali su se sa vojnim atašeima iz beloruske ambasade u Varšavi 8. novembra „da bi razgovarali o navodnim kršenjima poljske granice od članova beloruske službe i o njihovoj umešanosti u migracionu krizu“.

PROČITAJTE JOŠNIGER: Urušio se rudnik zlata, najmanje 18 mrtvih

Ministarstvo odbrane Belorusije je istaklo da Minsk smatra da su „sve optužbe koje je iznela Poljska neutemeljene i neosnovane“, navodeći da veruje da „poljsko Ministarstvo nacionalne odbrane nerado traži konstruktivno rešenje problema i namerno nastoji da trenutnu konfliktnu situaciju dovede na politički nivo“.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao da Belorusija neće napasti Poljsku, a situaciju sa bliskoistočnim migrantima na granici objasnio je željom EU da skrene pažnju sa sopstvenih problema.

– Unutar Poljske, Litvanije, Nemačke danas postoji takozvani tranzit moći. Uzmimo Veliku Britaniju, Francusku, oni imaju mnogo problema. Nismo stali uz njih. Narodi su nezadovoljni. Ali kako da se mešaju i izjednače. Ovako? Treba onda nekoga označiti kao idiota, kopile, nitkova koji će sutra napasti Poljsku. Da, nikada nismo nameravali i nećemo da napadnemo Poljsku – rekao je Lukašenko.

Lukašenko je rekao da bi sukob na belorusko-poljskoj granici oko bliskoistočnih migranata mogao da dovede do akutne faze. Prema njegovim rečima, „ovo je teren za provokacije“.

PROČITAJTE JOŠ:  ZAHAROVA: Tenzije u Evropi u porastu su već nekoliko godina

– Već upozoravam svoju vojsku: pažljivo – zaključio je predsednik.

Ruski predsednik Vladimir Putin i beloruski Aleksandar Lukašenko u utorak su razgovarali o migrantskoj krizi na belorusko-poljskoj granici i rekli da ih zabrinjava prisutnost poljskih vojnika.

– Posebno mesto u razgovoru zauzela je rasprava o situaciji na belorusko-poljskoj granici, kao i o oštrim postupcima poljske strane prema civilima.

– Takođe, istaknuto je, posebno je zabrinjavajuća činjenica okupljanja regularnih poljskih vojnika na granici. Šefovi država detaljno su razgovarali o uznemirujućim činjenicama i trendovima koji se događaju na belorusko-poljskoj granici – navodi se.

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter