Izvor: Alo.rs
04.02.2024 u 19:48
0

MAĐARSKA NEĆE STAVITI VETO: „Ne možemo sprečiti druge da isporučuju oružje Ukrajini“

Mađarska neće blokirati finansiranje isporuke oružja ukrajinskim oružanim snagama iz fonda EU.

Mađarska neće blokirati povećanje budžeta za pomoć Ukrajini, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto u intervjuu za TV kanal VRT

– Mi smo jedna od retkih zemalja EU koja ne isporučuje oružje Ukrajini, i ne planiramo da menjamo ovu politiku, ne želimo da učestvujemo ni u kakvim zajedničkim akcijama u cilju snabdevanja oružjem. Ali ne možemo i nećemo sprečiti druge da to učine – rekao jeSijarto.

EU je stvorila vanbudžetski Evropski fond za mir u martu 2021. U njegovom okviru planirano je da se do 2027. raspodeli oko 5,7 milijardi evra, ali je veći deo već bio rezervisan za delimičnu nadoknadu troškova zemalja unije na vojnu podršku Ukrajini.

Istovremeno, Budimpešta neće učestvovati u odluci o prenosu naoružanja Oružanim snagama Ukrajine , dodao je ministar Sijarto .

Ranije u četvrtak, svih 27 lidera EU na samitu u Briselu pristali su da dodele 50 milijardi evra vlastima u Kijevu. Mađarska, koja je ranije blokirala većinu odluka o Ukrajini, ipak je pristala na ovaj korak, prenose RIA Novosti.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter