Izvor: Kurir.rs
07.11.2023 u 13:31
0

MAĐARSKI STAV JE KRISTALNO JASAN: Nema pristupa Ukrajine EU dok ne ispuni ove uslove

Politički savetnik mađarskog premijera Balaž Orban izjavio je da će Mađarska blokirati pristupanje Ukrajine EU sve dok Kijev ne promeni nedavno uveden zakon o jeziku, kojim se, kako je naveo, krše prava mađarske manjine.

AMERIKA IZBACUJE MAĐARSKU IZ EVROPSKE UNIJE? Predlog stigao – odmah reagovao Orbanov pomoćnik

Evropska komisija (EK) će sutra predstaviti pozitivan izveštaj o reformama u Ukrajini, Moldaviji i šest balkanskih zemalja koje žele da postanu članice EU, a, prema mišljenju EK, Kijev je spreman da započne pregovore o pridruživanju.

Međutim, mađarska vlada preti vetom na sledećem samitu EU u decembru, na kojem lideri evropskih vlada moraju da ratifikuju predlog EK o Ukrajini, a kao razlog navodi kršenje prava mađarske manjine u Ukrajini u regionu Zakarpatja, objavio je holandski javni servis NOS.

Mađarska manjina živi više od jednog veka u Ukrajini, pošto je Mađarska posle Prvog svetskog rata morala da ustupi teritoriju susednim državama. „Uvedeni su novi zakoni koji su Mađarima u Ukrajini zagorčali život“, rekao je savetnik mađarskog premijera za NOS, misleći na nedavno uveden zakon o jeziku koji obavezuje sve manjine, a ne samo mađarsku, da najmanje 70 odsto obrazovanja dobiju na ukrajinskom jeziku.

To je izazvalo zabrinutosti u Mađarskoj da bi deca koja odrastaju u porodici u kojoj se govori mađarski u Ukrajini znatno zaostajala u savladavanju školskog programa.

„Mađarski stav je kristalno jasan: dok god postoji ovaj zakon, ne može biti razgovora sa Ukrajincima o njihovoj integraciji u EU“, istakao je Orban.

U ukrajinskoj pokrajini Zakarpatje, prema poslednjim procenama, broj Mađara je drastično opao od početka rata u Ukrajini: pre rata bilo ih je 150.000, a sada ih ima oko 100.000.

U Ukrajini se mađarska pretnja vetom smatra ciničnom igrom zbog toga što Mađarska nastavlja da održava dobre odnose sa Rusijom. Ukrajinski zakon o jeziku manjina u obrazovanju trebalo bi malo izmeniti, savetovali su iz EK. U Briselu strahuju da će mađarska vlada zauzeti nepomirljiv stav po tom pitanju da bi dobila subvencije EU.

Brisel odbija da isplati ta sredstva u iznosu od više od 20 milijardi evra, sve dok postoje problemi sa korupcijom i vladavinom prava u Mađarskoj.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter