Izvor: Tanjug
19.01.2022 u 15:49
0

MAKRON: Evropa ne može da okrene leđa Zapadnom Balkanu

Evropa ne može da okrene leđa Zapadnom Balkanu i regionu se mora dati „jasna perspektiva ulaska u EU“, poručio je danas predsednik Francuske, Emanuel Makron u Evropskom parlamentu u Strazburu.

Makron je govoreći o prioritetima francuskog predsedavanja Savetom EU, pozvao EU da razgovara o odnosima sa Zapadnim Balkanom, ali i sprovede unutrašnje reforme koje bi omogućile ulazak novih članica, prenose strani mediji. 

– Zapadni Balkan je geografski i istorijski, po tragičnoj prošlosti i svetloj budućosti, deo evropskog kontineta. Oni imaju rane koje pokazuju koliko krhak mir može da bude i koliko je naša Unija jaka. Zato danas želimo da razgovaramo o odnosima sa Zapadnim Balkanom i damo mu jasnu perspektivu ulaska u EU – izjavio je Makron.

Francuski predsednik je pozitivno ocenio pristupanje Zapadnog Balkana EU koje se, prema njegovim rečima, može dogoditi u razumnom vremenskom okviru.

Makron je u svom govoru ukazao na modernizaciju samog pristupnog procesa, ali i pozvao na unutrašnje reforme EU.

– Evropa sa trenutnim pravilima nije Evropa koja može da ima 31, 32 ili 33 članica. Lagali bismo sebe ako bismo tako mislili. Moramo da razmotrimo ponovo naša pravila da bismo ih napravili jasnijim i lakšim, kako bismo mogli da brže i jednostavnije odlučujemo, ali i da budemo politički iskreni o Evropi u kojoj ima mesta za Zapadni Balkan – izjavio je Makron.

Francuski predsednik se založio i za organizovanje konferencije na kojoj će se i Zapadni Balkan uključiti sa svojim pozicijama o ključnim temama koje se odnose na budućost EU.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter