Izvor: Sputnjik
24.08.2022 u 13:41
0

MINISTAR ODBRANE LITVANIJE: Kalinjingrad će postati ranjiv ako Švedska i Finska stupe u NATO

Ministar odbrane Litvanije Arvidas Anušaukskas izjavio je da će Kalinjingradska oblast Rusije postati ranjiva u slučaju da Švedska i Finska stupe u NATO.

EVROPSKA KOMISIJA OBJAVILA DODATNE PREPORUKE U VEZI SA TRANZITOM RUSKE ROBE U KALINJINGRAD: Dozvoljen tranzit robe, ali samo pod OVIM USLOVIMA!

– Ako krajem godine Finska i Švedska budu postale članice NATO-a, onda će već Suvalski koridor moći da se smatra uskim mestom zemalja NATO-a, a Kalinjingradska oblast ranjivim delom Rusije. To jest, situacija će biti iz korena promenjena. I ja mislim da je to važna poruka za Rusiju – rekao je Anušauskas za izdanje „Ukrinform“.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Finska i Švedska su nakon početka specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini 18. maja predale generalnom sekretaru NATO-a prijave za stupanje u tu alijansu. Zahtevi dveju zemalja za prijem u vojni blok su sada u procesu ratifikacije. Zahtev Švedske i Finske za prijem u NATO još nisu ratifikovale Španija, Grčka, Portugalija, Slovačka, Turska, Češka i Mađarska.

Poljski državni zvaničnici su u više navrata izjavljivali da je najosetljiviji pravac, s vojne tačke gledišta, hipotetički „Suvalski koridor“ – deo teritorije u oblasti grada Suvalke na severo-istoku Poljske, koji se nalazi između Belorusije i Kalinjingradske oblasti Rusije. Dužina tog koridora je oko sto kilometara.

Moskva upozorava na to da je NATO usmeren na konfrontaciju. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je ocenio da širenje NATO-a neće pojačati bezbednost Evrope i da ta alijansa ima agresivan karakter. On je, međutim, rekao da eventualno stupanje Švedske i Finske u NATO ne vidi kao egzistencijalnu pretnju za Rusiju.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije je saopštilo da Moskva ostaje otvorena za dijalog s NATO-om, ali na ravnopravnoj osnovi, pri čemu je Zapad dužan da odustane od politike militarizacije evropskog kontinenta.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter