Izvor: Sputnjik
29.07.2022 u 13:10
0

„NADAMO SE DA NEĆE BITI PROVOKACIJA!“ Lavrov o mogućoj poseti Pelosi Tajvanu: „Stav Moskve nepromenjen!“

Stav Moskve o Tajvanu ostaje nepromenjen, očekujemo da u vezi s tim pitanjem neće biti provokacija koje bi mogle da zaoštre situaciju u regionu, rekao je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov povodom najava moguće posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi toj kineskoj ostrvskoj provinciji.

RUSIJA PRIHVATILA ZAHTEV AMERIKE! Uskoro razgovor Blinkena i Lavrova!

Ranije je kanal En-Bi-Si, pozivajući se na izvore, rekao da će Pelosijeva otići sa delegacijom u Aziju u petak, a da odluka o putovanju na Tajvan još nije doneta. Jedan izvor upoznat sa planom puta primetio je da je poseta Tajvanu navedena kao „preliminarna“. Putovanje će obuhvatiti posete Japanu, Republici Koreji, Maleziji i Singapuru.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Uoči sastanka ministara spoljnih poslova ŠOS u Taškentu, Lavrov se na marginama sastanka ministara spoljnih poslova ŠOS sastao s kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jijem. Tokom tog sastanka, prema rečima ruskog ministra, nije bilo reči o pitanju Tajvana.

– Za nas je ovo pitanje apsolutno jasno. Naš stav o postojanju samo jedne Kine ostaje nepromenjen. Sjedinjene Američke Države periodično potvrđuju isti stav rečima, ali u praksi, kao što i sami razumete, dela i reči se ne poklapaju uvek. Mi nemamo nikakav problem u vezi s odbranom principa o suverenitetu Kine i polazimo od toga da neće biti nikakvih provokacija koje bi mogle da pogoršaju ovu situaciju – rekao je Lavrov novinarima posle posete Uzbekistanu.

Zvanični odnosi centralne vlade Kine i njene ostrvske provincije prekinuti su 1949. godine, nakon što su se snage Kuomintanga pod vođstvom Čang Kaj Šeka preselile na Tajvan, nakon poraza u građanskom ratu sa Komunističkom partijom Kine, preselile na Tajvan.

Poslovni i neformalni kontakti ostrva i kontinentalne Kine nastavljeni su kasnih osamdesetih. Od ranih devedesetih stranke su počele da kontaktiraju preko nevladinih organizacija – Pekinške asocijacije za razvoj odnosa preko Tajvanskog moreuza i Tajpejske fondacije za međusobnu razmenu.

Ovog meseca su se pojavili izveštaji da se predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi sprema da poseti Tajvan u avgustu, što je razbesnelo Peking.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je da će u slučaju posete Pelosijeve Peking svakako preduzeti odlučne i efikasne mere za zaštitu državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, a SAD će biti u potpunosti odgovorne za sve ozbiljne posledice koje iz toga proizilaze.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter