Izvor: Happy BSC
15.03.2022 u 14:55
0

NATO JE POVUKAO NEOČEKIVANI POTEZ – ULAZI U RAT S RUSIJOM? Počeo je „Hladni odgovor“, a evo šta on znači

NATO je okupio 30.000 vojnika i 50 ratnih brodova u blizini ruske granice za vojne vežbe.

Vežba pod nazivom „Hladni odgovor“ počela je juče u Norveškoj usred eskalacije tenzija između Rusije i Zapada zbog vojnih operacija u Ukrajini.

Vežba uključuje 30.000 vojnika iz više od 25 zemalja iz Evrope i Severne Amerike, 200 aviona i 50 plovila.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Najveća NATO vežba koja se održava samo nekoliko kilometara od ruske granice planirana je mnogo pre napada Moskve na Ukrajinu, ali je njen značaj sada povećan.

– Ova vežba je izuzetno važna za bezbednost Norveške i njenih saveznika. Vežbaćemo savezničko pojačanje Norveške – rekao je norveški ministar odbrane Od Rodžer Enoksen dodajući da se vežba „ne održava zbog napada Rusije na Ukrajinu.

Cilj vežbe je da se testira kako bi Norveška i članice Alijanse zajedno radile na kopnu, u vazduhu i na moru u skladu sa članom 5 povelje NATO-a, koji zahteva od država članica da priteknu u pomoć drugoj državi članici koja je napadnuta.

– Smatram potpuno normalnim, možda sada više nego ikada, da zajedno treniramo kako bismo pokazali naš kapacitet i našu spremnost da branimo naše vrednosti i naš način života – izjavio je general Ingve Odlo, šef Zajedničkog štaba Norveške i zadužen za vežbu „Hladni odgovor“.

Norveške oružane snage saopštile su da su pružile detaljne informacije Rusima, uključujući rusko Ministarstvo odbrane, rekavši da je to od vitalnog značaja za sprečavanje nesporazuma i nepotrebnih sukoba.

Rusija je odbila da posmatra vežbu, koja se održava na svake dve godine i treba da se završi 1. aprila.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter