Izvor: Kurir.rs/RTV SLO
13.10.2022 u 09:31
0

NEMAČKA ŽELI DA GRADI EVROPSKI ANTIRAKETNI ŠTIT OD BALISTIČKIH RAKETA: Ideju zamislio Olaf Šolc, a rakete Izraelske ARROV 3!

Kako navodi Der Spiegel, dvanaest evropskih zemalja, uključujući Sloveniju, pridružilo se njemačkoj inicijativi za uspostavljanje zajedničkog evropskog antiraketnog štita za odbranu od interkontinentalnih projektila.

POBEDA ŠOLCA U VAŽNOJ DRŽAVI: Kancelarova SDP osvojila 33.1 posto glasova u Donjoj Saksoniji!

Prema pisanju nemačkog lista, inicijativi nemačkog kancelara Olafa Šolca, koju je on prvi put predstavio krajem avgusta, pridružile su se i Belgija, Bugarska, Češka, Estonija, Finska, Holandija, Norveška, Litvanija, Letonije, Rumunije, Slovačke i Slovenije.

Šolc je predložio integraciju različitih evropskih odbrambenih sistema u jedinstven evropski antiraketni štit, što bi značilo efikasniju i isplativiju odbranu.

Ideju o zajedničkom odbrambenom štitu najviše favorizuju istočnoevropske zemlje zbog straha od eskalacije ruskog rata u Ukrajini i pretnji ruskog predsednika Vladimira Putina o mogućnosti upotrebe nuklearnog oružja.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Portal Euroaktiv citira nekoliko medijskih izveštaja da se štit sastoji od protivraketnog sistema Arrov 3, koji je prvo dizajnirao i proizveo Izrael, a kasnije su u njegovom razvoju učestvovale i SAD.

Arrov 3 su antibalističke rakete dugog dometa koje mogu uništiti balističke rakete na bezbednoj udaljenosti.

Kako prenosi Euroaktiv, očekuje se da će Poljska i Francuska odbiti nemačku inicijativu. Poljska želi da uspostavi sopstveni sistem protivvazdušne odbrane, dok će se Francuska oslanjati na svoje nuklearno oružje za odvraćanje, a ne na konvencionalne antibalističke sisteme.

Kako navodi Der Spiegel, zajednička izjava o namerama trebalo je da bude potpisana na marginama sastanka ministara odbrane NATO-a, koji će biti završen danas u Briselu.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter