Izvor: Sputnjik
25.07.2023 u 15:43
0

AMERIKA RAZVIJA NOVO ORUŽJE: NEURONSKI SENZORI POKRETANI VEŠTAČKOM INTELIGENCIJOM

Američki Senat ohrabruje Pentagon da brzo razvije neuronske senzore pokretane veštačkom inteligencijom, koji bi prenosili podatke o fizičkom i mentalnom stanju američkih vojnika.

Komitet za oružane snage Senata objavio je godišnji zakon o odbrambenoj politici, a uz njega i izveštaj u kom senatori traže od Pentagona da ubrza rad na novoj tehnološkoj opremi za stotine ili hiljade američkih vojnika.

 – Komitet ohrabruje podsekretara za odbranu, zaduženog za istraživanje, da ubrza finansiranje razvoja tehnologije neuroloških biosenzora dvostruke namene kroz nacionalnu mrežu za istraživanje i razvoj mikroelektronike, kako bi podržao širu tranziciju ka upotrebi -saopšteno je iz Komiteta.
OVDE POČINJE TREĆI SVETSKI RAT: RUSKI AVION OBORIO AMERIČKI DRON
Kako se navodi u izveštaju Komiteta, u toku je razvoj i planiranje koje bi sve biometrijske podatke neuralni senzori trebalo da prenose sa vojnika koji ih nose.
Iz Pentagona nisu mogli da preciziraju kada će senzori biti spremni za upotrebu, ali navode da bi, uz pomoć veštačke inteligencije, ti podaci mogli da pomognu komandantima pri donošenju odluka.
„Nosivi sistem prikuplja u realnom vremenu podatke o vojnicima u borbi koji komandirima mogu da daju značajne informacije o važnim faktorima, kao što su umor, dehidratacija, nutricionistički status, toplotni stres, bolest ili kao što je moguće izlaganje opasnim hemijskim ili biološkim uticajima“, navode u američkom ministarstvu odbrane.
Prema proceni Senata, senzori bi mogli da prikupljaju podatke o različitim jedinicama, kao što su bezbednosne snage, piloti aviona ili vojnici koji upravljaju bespilotnim letelicama. Na taj način bi mogli da se prikupljaju podaci oko 500.000 učesnika u borbi, procenjuje Senat.
SVE ŠTO NISTE ZNALI O MOĆNOM ORUŽJU: 5 najboljih i najsmrtonosnijih ruskih krstarećih raketa
 – Američka vojska već je najavila uvođenje veštačke inteligencije, koja bi mogla da podrži određene taktičke procese. Moramo da budemo sigurni da naši vojnici imaju najnaprednije tehnološke i strateške mogućnosti – rekao je dr Mat Vilis iz ministarstva odbrane.
Stefani Braun, menadžer programa za unapređenje vojnika u američkoj vojsci, kaže da se teži ka tome da se prikupi što više podataka o bojištu i vojnicima, uz pomoć veštačke inteligencije i mašinskog učenja.
 – Vojsci je potrebna tehnologija za razumevanje svega na bojištu, uključujući i vojnike, u realnom vremenu. Uporedo sa tim, potrebno je da razvijemo algoritme veštačke inteligencije kako bismo iskoristili te podatke – dodaje ona.
POGLEDAJTE TRENUTAK KADA SE KANADER SRUŠIO U GRČKOJ: Pao u vatru koju je gasio! (VIDEO)

Kao primer, navodi mogućnost da se na taj način mogu smanjiti posledice povreda kod vojnika i pomoći trijažnim medicinskim timovima da utvrde koje povrede su u pitanju i kako ih lečiti, prenosi Foks njuz.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter