Izvor: AGENCIJE
25.11.2023 u 20:53
0

Ništa od razmene zatvorenika i talaca u Gazi, međusobne optužbe Izraela i Hamasa, Katar posreduje i najavljuje nastavak oslobadjanja

Drugi je dan primirja u Gazi i u nastavljena je razmena talaca i zatvorenika. Iako je bilo najavljeno da će Hamas pustiti 14, a Izrael 42 osobe, prema poslednjim podacima broj puštenih će biti isti kao juče - biće oslobođeno 13 talaca i 39 zatvorenika. Razmena kasni jer Hamas zahteva da Izrael pusti još kamiona humanitarne pomoći.

Zagrljaji, poljupci, suze. Iste emocije, ista radost, ista tuga sa obe strane rata.Roditelji su najzad sa svojom decom, neki posle skoro 50 dana, neki posle više godina.

UZ MALO VEŽBE MOŽDA BUDE VEŠT KAO U AFERAMA! BRITANSKI PREMIJER ponosno „MAJSTORIŠE“ ČEKIĆEM, a ostali se SMEJU – TRAGIKOMIČAN SNIMAK OBILAZI SVET! VIDEO

„Ovo je najlepši osećaj na svetu, da je Kusaj ovde, da mu spremim doručak, posle godinu i četiri meseca. Do sad sam samo gledala u praznu stolicu, a danas je tu, danas je najlepši dan“, rekla je majka jednog od puštenih taoca Hanana Takatkaha.

Još izraelskih i palestinskih porodica dočekaće danas svoje najbliže i proći kroz sve emocije koje smo videli.

Ipak palestinski zvaničnik zadužen za razmenu, kaže da se Izrael ne pridržava dogovora i da ne pušta zatvorenike po dužini boravka u zatvoru, kao i da bi to moglo da predstavlja problem u ovom primirju.

Aviv Asher, 2,5-year-old, her sister Raz Asher, 4,5-year-old, and mother Doron, react as they meet with Yoni, Doron’s husband and their father, after they returned to Israel to the designated complex at the Schneider Children’s Medical Center on Friday, Nov. 24, 2023. A four-day cease-fire in the Israel-Hamas war began in Gaza on Friday with an exchange of hostages and prisoners. (Schneider Children’s Medical Center via AP)

Kroz patnju prolaze i oni koji su se u južnom delu Gaze vratili do svojih kuća i zatekli ruševine.

„Vratili smo se i zatekli ovo, potpuno uništenje. U svakom ratu naša kuća je uništena, dokle, dokle da patimo. Izgubili smo sedam članova porodice, komšije“, navela je Palestinka koja je zatekla ruševine.

Isto je i na severu gaze, blizu izbegličkog kampa Džabalija

 

„Kada sam odošla ovde, izgubila sam razum, šta da kažem, pogledajte našta sve liči. Sin mi je na jugu, ne znam ništa o njemu, ne znam ništa o ćerkama. Svi domovi su uništeni, ostali smo bez dece, bez krova nad glavom“, kaže Tahani Al Nadžar.

Kamioni humanitarne pomoći i danas su ušli u Gazu, a stotine ljudi satima su čekali da napune boce sa gasom, neki neuspešno

Svetska zdravstvena organizacija objavila je da direktor Bolnice Al Šifa ostaje u pritvor kao i još troje doktora koje su izraelske snage uhapsile prilikom evakuacije iz Gaze.

I dok analitičari ocenjuju da i Hamas i izraelska vojska koriste primirje da se regrupišu i odmore, iz Egipta stiže informacija da su strane blizu dogovora o produženju primirja za dan ili dva.

Posle nekoliko sati odlaganja, Katar, ključni posrednik u sporazumu o taocima, potvrdio je da će 13 Izraelaca i sedam stranaca biti oslobođeni iz zatočeništva u Gazi „večeras“. Hamas je, takođe, potvrdio da će biti nastavljeno oslobađanje, preneo je „Tajms of Izrael“. Izraelski zvaničnik je ranije izjavio da je Izrael „oprezno optimističan“ da su problemi rešeni i da će se oslobađanje druge grupe talaca desiti večeras.

On je to izjavio nakon egipatskog izveštaja u kojem se tvrdi da su nesuglasice rešene i da se očekuje da će se uskoro krenuti sa realizacijom dogovora. U saopštenju, Kancelarije izraelskog premijera Benjamina Netanijahua potvrđeno je da je on upravo održao „situacionu procenu“ sa svim šefovima bezbednosti „kako bi osigurao da druga faza oslobađanja protekne kako je dogovoreno“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter