Izvor: RT
18.10.2023 u 15:11
1

NJIHOVI UDARI NAS SAMO JAČAJU, RAZGOVARAO SAM SA VUČIĆEM, DELIMO BRIGU: PUTIN o BRATSTVU RUSIJE, KINE I SRBIJE

Na kraju posete Pekingu, predsednik Rusije održao je konferenciju za novinare na kojoj je govorio o ekonomskoj saradnji sa Kinom, situaciji u Ukrajini i na Bliskom istoku

Na kraju posete Kini, predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je, tokom konferencije za novinare, da se susreo i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

„Razgovarao sam, usput, i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je zabrinut oko situacije u njegovom regionu, u Srbiji“, kazao je Putin i dodao: „Delimo zabrinutost“

Sa predsednikom Kine Si Đinpingom Putin je razgovarao, kako je istakao, tri sata. Bilo je reči o ekonomiji, politici, situaciji na Bliskom istoku. Predsednik je dodao da zajedničke pretnje samo jačaju odnose Rusije i Kine i ocenio da je dijalog bio sadržajan i konstruktivan.

Veliki projekti koje Kina i Rusija nameravaju da ostvare u narednih 30 godina su konkretni, ukazao je ruski predsednik.

„Te 2019. godine dogovorili smo se da do 2024. postignemo trgovinsku razmenu u vrednosti od 200 milijardi dolara. To je mnogima bilo neverovano. Ali do danas smo tu granicu već prevazišli“, istakao je lider Rusije i dodao da inicijativa „Jedan pojas, jedan put“ nema konkurenciju.

Govoreći o forumu „Jedan pojas, jedan put“, Putin je dodao da je to globalna inicijativa, za čiji razvoj je Rusija zainteresovana, jer razvijajući neophodnu infrastrukturu za ovaj projekat, Rusija razvija i druge projekte u Rusiji, objasnio je on.

Sve to zajedno, kako je rekao, imaće jedan sinergijski efekat koji neće imati konkurenciju.

Napad na bolnicu u Gazi užasan događaj, mislim da svet ne želi da rat na Bliskom istoku preraste u još veći

Predsednik se osvrnuo i na situaciju na Bliskom istoku i na napad na bolnicu u Gazi.

„To je užasan događaj. To je signal da konflikt što pre treba da se okonča“.
Imam utisak da niko ne želi da se produži konflikt između Izraela i Palestine i da se situacija pogorša, te da izbije veći rat, poručio je.

On je ponovio da je stav Rusije po tom pitanju isti kao pre, da ne zavisi od poslednjih dešavanja, i da Moskva smatra da bi trebalo formirati palestinsku državu, kao što je to pre više decenija bilo određeno odlukama Ujedinjenih nacija.

„Uvek smo bili za to da se formira samostalna, suverena država Palestina, sa glavnim gradom u istočnom Jerusalimu, o čemu mi odavno govorimo, još od 1948. godine“, ponovio je Putin i danas.

On je priznao da postoje protivrečnosti u okviru palestinskog društva – s jedne strane postoji Gaza a, s druge strane, Zapadna obala, ali da ne bi rekao da su to suprotstavljene snage.

„Sve to ipak ne znači da ne treba težiti objedinjenju palestinskog društva“, dodao je.

Takođe, istakao je da ne zna da li bi trenutni konflikt mogao da pomogne da se uspostavi palestinska država, ali da bi njeno formiranje pomoglo da dođe do dugoročnog mira na Bliskom istoku.

„Potrebno je rešavati fundamentalne zadatke“, zaključio je Putin, komentarišući palestinsko-izraelski konflikt.

Ako Ukrajina želi pregovore, neka pokaže to konkretnim koracima

Upitan da prokomentariše to što je optimizam mađarskog premijera Viktora Orbana, navodno, opao nakon jučerašnjeg razgovora sa njim, Putin kaže da sumnja da je razgovor o konfliktu u Ukrajini imao takav efekat na premijera Mađarske, jer je on jedan pragmatičan i optimističan čovek, i jer su stavovi Rusije na tu temu dobro poznati.

„Pozicija Rusije je jasna, ako ukrajinska strana želi pregovore, to treba da pokaže konkretnim akcijama – ukidanjem zakona o zabrani pregovora“. Oni govore da su spremni za pregovore, iako su njihovi zvaničnici donedavno govorili da Rusiji treba naneti strateški poraz na bojnom polju.“Sada govore u drugom tonu. Spominju rešenje mirnim putem. To je dobra promena“, ističe Putin.

Međutim, kako kaže, samo to nije dovoljno, jer su ipak potrebni konkretni koraci.

Komentarišući rakete ATACMS, koje su SAD poslale Ukrajini, predsednik Rusije kaže da je „očigledna greška“ što se Vašington odlučio na takav korak, i to iz više razloga, jer će se na taj način agonija samo produžiti, dok u isto vreme neće biti nikakvih rezultata.

Najbitnije je da to ne može kardinalno da izmeni situaciju na frontu, jer, kako kaže, Rusija naravno da može da odbije i odgovori na takve napade.

Putin još dodaje, ako je istina to što govore na Zapadu, da je rat u Ukrajini izgubljen, odnosno, da Rusija gubi, onda Amerikanci treba da uzmu nazad svoje rakete ATACMS i ostalo oružje.

Dodaje da smatra da se SAD sve više i više lično uključuju u konflikt, iako to negira. „I neka niko ne kaže da to nije tako, jer mi smatramo da jeste“, poručuje lider Ruske Federacije.

Tvrdnje da je rat izgubljen su smešne. Ukrajina nema značajne rezultate na frontu, ali ima gubitke, zaključuje Putin.

Takođe, dodaje da, po njegovoj naredbi, vazdušne snage ruske vojske počinju da redovno patroliraju neutralnim vazdušnim prostorom iznad Crnog mora. Avioni koji će se koristiti u tom cilju ojačani su kompleksima „kinžal“, koji imaju domet od preko 1000 km.

O Orbanu: On je hrabar političar, kojem Evropljani zavide

U razgovoru sa medijima, ruski predsednik dotakao se i mađarskog premijera, kojeg je opisao kao hrabrog lidera, koji se bori za interese mađarskog naroda. Ipak, kako dodaje, to smeta mnogima u Evropi, jer mnogi evropski lideri danas nemaju tu hrabrost kao on.

„On nije proruski političar, već političar koji se bori za Mađarsku. On ima hrabrost da se bori za interese svog naroda, što nedostaje mnogim evropskim liderima. Oni zavide Orbanu“, te ga napadaju jer ima drugačiji stav od drugih evropskih država.

„Orbana često krive da ima proruske stavove, a to je glupost. On nije proruski raspoložen. Nije on proruski političar, već promađarski“, ističe Putin.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “NJIHOVI UDARI NAS SAMO JAČAJU, RAZGOVARAO SAM SA VUČIĆEM, DELIMO BRIGU: PUTIN o BRATSTVU RUSIJE, KINE I SRBIJE”

  1. „Svi su sagrešili i izgubili slavu Božju“ – piše u Bibliji.
    Ljudi ginu, a političari nastavljaju da budu neprijatelji jedni drugima.
    Mislim da smo dotakli najdublju tamu.
    „Svakom čoveku je odredjeno umreti, a potom , sud…“ takodje je rekao Isus.
    Pokajmo se, dok imamo vremena za to.

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter