Izvor: Kurir.rs/Beta
03.05.2023 u 09:22
0

NOVA POMOĆ UKRAJINI: „Članice EU do sada platile 68 milijardi evra“

Fon der Lajen sastala se i s češkim premijerom Petrom Fijalom gde je pored pomoći Ukrajini glavna tema bila energetska bezbednost.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen apelovala je danas u Pragu da se nastavi svakodnevna opipljiva pomoć Ukrajini, kojoj su do sada, kako je rekla, članice Evropske unije pomogle s ukupno 68 milijardi evra.

KRUCIJALNE PROMENE? Ursula fon der Lajen kanidat za novog šefa NATO-a, Britanije je ne podržava!

Posle razgovora sa češkim predsednikom Petrom Pavelom, Fon der Lajen je rekla da će Evropska komisija ;sutra da predloži zakon o proizvodnji municije.

„Predsednik Pavel vratio se iz Ukrajine i rekao mi je da je sada najpotrebnija municija“, kazala je predsednica Evropske komisije.

Fon der Lajen dodala je da je u predlogu novih propisa sadržana i klauzula o finansiranju u iznosu od milijardu evra.

„Isporuke municije od ključnog su značaja za odbranu Ukrajine i eventualnu kontraofanzivu i povratak teritorija. Razgovarali smo i o članstvu Ukrajine u EU. Znamo da neće ići jednostavno ali spremni smo da joj pomognemo da prevazidje teškoće. Jer u našem je interesu da se širi zona stabilnosti i bezbednosti koju predstavlja EU“, kazao je češki predsednik.

Tokom kratke posete predsednice Evropske komisije Pragu, prema rečima češkog predsednika, razgovarano je i o odnosima s Kinom.

„Jasno je da se tu radi o rivalitetu. Kina i demokratske zemlje ne dele iste vrednosti. Kina ima druge strateške ciljeve i na naše odnose treba da gledamo i iz tog ugla“, rekao je Pavel.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter