Izvor: bsc happy portal
22.02.2023 u 09:05
0

NOVI PUTINOV ANTIZAPADNI POTEZ: Ukinut važan dokument o suverenitetu ove zemlje

Predsednik Vladimir Putin opozvao je u utorak dekret iz 2012. kojim se delimično podržavao suverenitet Moldavije u rešavanju budućnosti Pridnjestrovlja – separatističkog regiona koji se graniči sa Ukrajinom i gde Rusija drži trupe.

Naredba o opozivu dokumenta iz 2012. godine objavljena je na sajtu Kremlja i navodi da je odluka doneta radi „obezbeđivanja nacionalnih interesa Rusije u vezi sa dubokim promenama koje se dešavaju u međunarodnim odnosima“.

RUSIJA NA UDARU: G7 ponovo poziva sve zemlje sveta da osude „agresorski rat“, poručuju da će nastaviti sa sankcijama

To je deo niza antizapadnih poteza koje je Putin najavio u utorak.

Aleksandru Flenčea, moldavski predsednik zajedničke kontrolne komisije u bezbednosnoj zoni oko Pridnjestrovlja, rekao je da otkazivanje ne znači da Putin napušta pojam moldavskog suvereniteta.

-Ukaz je politički dokument koji sprovodi koncept ruske spoljne politike- rekao je Flenčea.

-Moldavija i Rusija imaju osnovni politički sporazum koji predviđa uzajamno poštovanje teritorijalnog integriteta naših zemalja.

Kremlj je rekao da su odnosi Rusije sa Moldavijom, koja je prošle nedelje dobila novog prozapadnog premijera koji je obećao da će nastaviti sa nastojanjem da se pridruži EU, bili veoma napeti i da Moldavija sledi antirusku agendu.

Priklještenu između Rumunije i Ukrajine, Moldaviju, jedn od najsiromašnijih zemalja u Evropi, od 2020. predvodi predsednica Maja Sandu uz snažnu potporu SAD-a i Europske unije.

Američki predsednik Džozef bajden susreo se sa njom u utorak u Poljskoj i potvrdio svoju podršku.

BRITANCI PODRŽAVAJU PUTINOV STAV O ULOZI ZAPADA U UKRAJINI: „Ono što ruski predsednik kaže nije laž! Čitajte istoriju i gledajte činjenice“

Dekretom iz 2012. Rusija se obvezuje na  pronalaženje rešenja separatističkog pitanja „na temelju poštovanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i neutralnog statusa Republike Moldavije u određivanju posebnog statusa Pridnjestrovlja“.

Pridnjestrovlje se odvojilo od Moldavije 1990. godine, godinu dana prije raspada Sovjetskog Saveza, zbog straha da će se Moldavija spojiti s Rumunijom sa kojom deli jezik i kulturu.

U proteklih 30 godina nije bilo nasilja toj oblasti u kojoj su ruski mirotvorci smešteni.

Ministarstvo spoljnih poslova Moldavije saopštilo je da će „pažljivo proučiti“ dokument.

 

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter