Izvor: Sputnjik
14.11.2022 u 19:38
0

„NUKLEARNI RAT NIKADA NE BI SMEO BITI VOĐEN!“ Najvažnija poruka sa sastanka Sija i Bajdena

Nuklearni rat nikada ne bi smeo biti vođen, poruka je koju su danas poslali predsednik SAD Džozef Bajden i njegov kineski kolega Si Điping sa njihovog prvog susreta otkako je Bajden postao predsednik.

„VAŽNO JE IZBEĆI SUKOB AMERIKE I KINE“: Počeo sastanak Bajdena i Si Đinpinga uz srdačno rukovanje i široke osmehe!

Bajden i Si su, na sastanku na marginama samita zemalja G20 na Baliju, podvukli da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika i istakli svoje protivljenje upotrebi ili pretnji upotrebom nuklearnog oružja u Ukrajini, prenosi američka agencija AP.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Tokom sastanka, koji je trajao oko tri sata, predsednici su se usaglasili da bi Vašington i Peking trebalo da rade na prevazilaženje nesuglasica i pronalaženju pravog kursa u bilateralnim odnosima.

– Kao lideri naše dve nacije, delimo odgovornost, da pokažemo da Kina i SAD mogu da prevaziđu razlike, da sprečimo da konkurencija postane izvor sukoba i da pronađemo načine da zajedno radimo na hitnim globalnim pitanjima koja zahtevaju našu međusobnu saradnju – rekao je Bajden. 

Kineski predsednike Si je istakao da smo svedoci velikih promena koje se odvijaju na način kao nikada ranije i da je čovečanstvo suočeno sa izazovima bez presedana, prenela je kineska agencija Sinhua.

– Svet se nalazi na raskršću. Kuda dalje? Ovo je pitanje koje nije samo na nama, već i na umu svih zemalja – rekao je Si i napomenuo da planeta očekuje da Kina i SAD pravilno upravljaju svojim odnosima.

Si dodaje da je njegov sastanak sa Bajdenom privukao veliku pažnju i da bi dve strane trebalo da rade sa svim zemljama kako bi unele više nade u svetski mir i veće poverenje u globalnu stabilnost.

Naglasio je da je spreman na iskrenu i dubinsku razmenu mišljenja sa Bajdenom o pitanjima od strateškog značaja u Kini i SAD i da želi da dve zemlje unaprede odnose i da se vrate na kolosek zdravog i stabilnog rasta, prenela je kineska agencija.

Kina se nada da će NATO, Evropska unija i SAD s Rusijom vodiri svestrani dijalog, izjavio je Si.

– Podržavamo obnavljanje mirovnih pregovora Rusije i Ukrajine i nadamo im se, a istovremeno očekujemo da će SAD, NATO i EU voditi svestrani dijalog s Rusijom – naglasio je Si, a prenosi Ministarstvo inostranih poslova Kine.

Predsednici Kine i SAD, Si Đinping i DŽozef Bajden, sastali su se na marginama samita G20 na Baliju.

To je njihov prvi lični susret, koji je trajao tri sata i 12 minuta.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter