Izvor: hina
03.09.2023 u 12:22
0

OKRUŽEN JE SAMO KRIMINALCIMA: Uhapšen tajkun koji je podržavao Zelenskog

Ukrajinski sud je u subotu odredio dva meseca pritvora tajkunu Igoru Kolomojskom zbog sumnje za prevaru i pranje novca, što je iznenađujući potez protiv jednog od najmoćnijih ukrajinskih biznismena.

Pritvaranje Kolomojskog, koji je pod američkim sankcijama i koji je podržao predsednika Volodimira Zelenskog na izborima 2019. godine, dolazi u trenutku kada Kijev želi da dokaže da se bori protiv korupcije čak i u ratu.

OVO JE KOŠTALO ŽIVOTA PRIGOŽINA? UBILE su ga AMBICIJE! (VIDEO)

Branioci Kolomojskog izjavili su da će uložiti žalbu na presudu, dovodeći u pitanje njenu zakonitost, kao i da neće platiti kauciju od skoro 14 miliona dolara koja bi mu obezbedila oslobađanje, prenela je Radio Sloboda.

Nakon saslušanja u Okružnom sudu u Kijevu kasno u subotu, televizijski snimci pokazuju da je Kolomojski, jedan od najbogatijih ljudi Ukrajine, odveden u plavoj trenerci.

Utvrđeno je da je Kolomojski legalizovao pola milijarde grivni (14 miliona američkih dolara) od 2013. do 2020. tako što ih je prebacio u inostranstvo koristeći infrastrukturu banaka pod njegovom kontrolom“, saopštila je SBU. Ovaj preduzetnik se smatra jednim od oligarha koji su posle raspada SSSR-a 1991. godine stekli ogromno industrijsko bogatstvo, što im je dalo izuzetan politički i ekonomski uticaj.

Uoči rata, Zelenski je odlučio da im podseče krila zakonom koji je od njih zahtevao da se registruju i da se ne mešaju u politiku. Rat je oštetio njihovu moć jer su unosni industrijski kompleksi teško oštećeni na jugu i istoku zemlje, a njihovi televizijski kanali se emituju putem centralizovanog signala.

Zelenski negira da je Kolomojski imao bilo kakav uticaj na vladu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter