Izvor: Kurir.rs
22.12.2023 u 16:39
2

ORBAN NIKAD ŽEŠĆI: „Ako prihvatite Ukrajinu, i Ruska vojska ide u paketu“

Dok se Brisel suočava sa pitanjem da li prihvatiti Ukrajinu sa novim ruskim regionima, mađarski premijer Orban izražava zabrinutost i ističe da postoje brojni nerešeni problemi koji bi mogli usporiti proces pristupanja i razočarati sve zainteresovane strane.

ORBAN IMA JASAN STAV: Prijem Ukrajine u EU koštaće više od 150 milijardi evra

Mađarski premijer Viktor Orban postavlja ključno pitanje: da li Evropska unija zaista namerava da prihvati Ukrajinu, zajedno sa nedavno anektiranim ruskim regionima i prisustvom ruske vojske na toj teritoriji?

On ističe da su mnoga pitanja oko teritorijalne jasnoće i stanovništva Ukrajine i dalje bez odgovora.

– Ne morate biti naučnik da biste shvatili da će pristupanje Ukrajine Evropskoj uniji doneti mnogo štete. Nismo spremni. Ne znamo tačne brojeve. Govorimo o zemlji na čijoj teritoriji se nalaze ruski vojnici. Hoćemo li i njih prihvatiti? O kojoj teritoriji govorimo? Kom stanovništvu? – pitao je Orban u ekskluzivnom intervjuu koji je dao za „HirTv“.

On dalje upozorava da iako Ukrajinci možda veruju da su napravili odlučujući korak ka EU, postoje brojna nerešena pitanja koja bi mogle usporiti proces i razočarati sve zainteresovane strane.

– Odluka Unije da započne pregovore o pristupanju Ukrajine dobila je svojstvo utešne nagrade za Kijev iz Brisela, s obzirom da EU nije izdvojila planiranih 50 milijardi evra podrške režimu Zelenskog – izjavila je na brifingu portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Međutim, skeptici se pojavljuju i unutar same EU.

Slovački premijer Robert Fico istakao je da je odluka o početku pregovora samo „politički gest“ i naglasio da će proći mnogo godina pre nego što Ukrajina zaista postane članica EU, dodajući da trenutno nije spremna za taj korak.

Fico takođe naglašava dva ključna problema: nedostatak demokratije i raširena korupcija u Ukrajini. Prema njegovim rečima, ova situacija bi Uniju dovela u bezizlaznu situaciju, ukoliko se ne reše pre nego što proces pristupanja bude ozbiljno razmatran.

Pitanje oko budućnosti Ukrajine u EU ostaje otvoreno, a rasprave unutar Unije i među liderima država članica obećavaju da će biti dinamične i izazovne u narednom periodu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “ORBAN NIKAD ŽEŠĆI: „Ako prihvatite Ukrajinu, i Ruska vojska ide u paketu“”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter