Izvor:
27.03.2024 u 09:25
3

PAKAO ĆE SE SRUŠITI NA UKRAJINU: Putin je „ranjena zver“, osveta može da počne svakog trenutka

Najgori teroristički napad na ruskom tlu u poslednje dve decenije ostavio je Ruse u šoku. Naoružani napadači započeli su svoj krvavi pir nekoliko minuta pre početka koncerta u "Krokus siti hol", u kojem je, prema poslednjim podacima, ubijeno 137 ljudi.

Stručnjaci tvrde da će ta crna brojka gotovo sigurno rasti s obzirom na broj teško ranjenih. Iako svi dostupni dokazi ukazuju na to da je ovo masovno ubistvo delo Islamske države sa sedištem u Avganistanu, Tadžikistanu i Pakistanu, ruski predsednik tvrdi da je u svemu učestvovala i Ukrajina i obećava da će odgovorni biti kažnjeni.

Za teroristički napad su optužena četvorica državljana Tadžikistana, koji su se pojavili na sudu, a Vladimir Putin ističe da su prilikom bekstva pokušali da pređu granicu, jer je Ukrajina planirala da im „napravi prolaz“.

 

„Znamo da su zločin počinili radikalni islamisti, protiv čije ideologije se i sam islamski svet vekovima borio, ali potrebno je odgovoriti na pitanje zašto su teroristi pokušali da odu u Ukrajinu nakon što izvršenog napada u ruskoj prestonici“, rekao je Putin.

On je dodao da ruske vlasti istražuju napad, ali da ga zanima „ko je napad naručio“ i „ko ima koristi od njega“.

„Ovo zverstvo je možda samo karika u čitavom nizu pokušaja onih koji su od 2014. godine u ratu sa našom zemljom od strane neonacističkog režima u Kijevu. Sada je najvažnije sprečiti one koji stoje iza terorističkog napada da počine nove zločine“, naglasio je ruski lider.

Izgovor za eskalaciju rata?

Putinovi komentari usledili su nakon što su ga francuski predsednik Emanuel Makron i zvaničnici EU pozvali da ne koristi napad u Krokusu kao izgovor za eskalaciju rata u Ukrajini.

Makron je rekao da bi i za Rusiju i za njene građane bilo kontraproduktivno da ovaj napad iskoriste za borbu protiv Ukrajine.

Sjedinjene Američke Države i druge zapadne nacije naglasile su da je Islamska država odgovorna za napad, a SAD čak ističu da su za opasnost od potencijalnih terorističkih napada upozorili Rusiju nekoliko dana pre tog kobnog petka uveče.

S druge strane, iako tvrdi da Ukrajina ima udela u terorističkom napadu, Putin nije pružio nikakve dokaze koji bi potkrepili njegovu tvrdnju.

Ukrajinski zvaničnici su Putinove insinuacije nazvali apsurdnim i oštro su odbacili bilo kakvu umešanost u napad. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da je ta optužba „Putinovo maslo“ kako bi našao izgovor za eskalaciju rata.

Evropski zvaničnici rekli su u Briselu da su zabrinuti zbog Putinovih optužbi da iza napada stoji i Kijev.

„Ne postoji nikakav dokaz da je Ukrajina na bilo koji način povezana sa ovim napadom. Pozivamo rusku vladu da ovaj teroristički napad u Moskvi ne koristi kao izgovor za povećanje agresije na Ukrajinu“, rekao je Peter Stano, portparol Evropske komisije za spoljnu politiku.

Putinov odgovor

U prilog oceni stranih zvaničnika i analitičara da je moguća eskalacija rata u Ukrajini, kao „dokaz“ Putinove osvete došli su napadi u ponedeljak – Rusija je bomardovala Kijev i Lavov, grad koji se nalazi na samoj granici sa Poljskom.

Napad, koji je usledio bez upozorenja, naterao je meštane da potraže zaklon u skloništa za bombe i podzemne stanice metroa.

Nekoliko ljudi je ranjeno, a dve zgrade su teško oštećene od eksplozivnih ostataka projektila, rekao je načelnik vojske grada Kijeva Sergej Popko.

Zbog ruskih napada poljske oružane snage aktivirale su svoje ratno vazduhoplovstvo kako bi se osigurala bezbednost vazdušnog prostora u blizini granice.

Taj napad bio je četvrti u prestonici u poslednjih nekoliko dana u kojem je Rusija lansirala stotine raketa i dronova, gađajući energetsku infrastrukturu, bezbednosne instalacije i naselja.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

3 thoughts on “PAKAO ĆE SE SRUŠITI NA UKRAJINU: Putin je „ranjena zver“, osveta može da počne svakog trenutka”

  1. Pazi Putine hoće da ti se umešaju u pravosudje zbog terorista i snimaka istih sa plavim modricama , vide modrice a ne vide žrtve , ne vide tolike nevine žrtve, ona bedevija u crvenoj haljini koja je to rekla je isti terorista kao i ovi i treba podenti odmah protiv nje prijavu naravno krivičnu, zašto Putine ne osnuješ Tribunal i ne pohvataš sve dokazane političke kriminalce, ti su najgori, pa neka im se sudi .

    0
    0
    Odgovori
  2. Nema vise, kreni stani sve centre i poluge moci treba sravniti sa zemljomsve oruzane snage i placenike instruktore i provokatore politicare koji zele posetiti Ukrainu ne garantirsti im sigurnos posto mogu biti kolateralna zrtva ocete cinizam evo vam ga tanjir ko i se servira hladan

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter