Izvor: Alo.rs
25.06.2023 u 10:09
1

PESKOV UVERAVA: „Pobuna Vagnera nije imala uticaj na rusku operaciju u Ukrajini“

Oružana pobuna koju je pokrenuo šef Vagnera Jevgenij Prigožin nije imala nikakvog uticaja na 16-mesečnu "specijalnu vojnu operaciju" Moskve u Ukrajini, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je takođe rekao da nema saznanja o bilo kakvim promenama u stavu predsednika Rusije Vladimira Putina prema njegovom ministru odbrane Sergeju Šojguu.

Institut za praćenje rata oglasio se o dogovoru Lukašenko-Prigožin i poručili su kako je ovo kratkotrajna zakrpa, a ne dugoročno rešenje problema te da je Prigožinova pobuna otkrila ozbiljne slabosti u Kremlju i ruskom Ministarstvu odbrane.

Prigožin, oligarh koji je postao ratni vođa i vodi privatnu Vagnerovu vojsku, nedeljama je javno osuđivao Šojgua i ruskog vrhovnog generala Valerija Gerasimova.

PESKOV DETALJNO OBJASNIO: Evo šta će biti sa Prigožinom i Vagner grupom

U žestokim napadima na društvenim mrežama, optužio ih je za nesposobnost i okrivio za mnoštvo neuspeha na bojnom polju koje su ruske snage pretrpele u Ukrajini. Vagnerove snage odigrale su ključnu ulogu u Ukrajini, uključujući zauzimanje istočnog grada Bahmuta.

Dugotrajna borba za vlast između Prigožina i ruskog vojnog vrha iznenada je u petak eskalirala u sveobuhvatnu pobunu, kada je šef Vagnera najavio „marš pravde“ na Moskvu.

Pobuna je završila u subotu uveče kada je postignut dogovor o smirivanju krize koja je pretila Putinovom vođstvu. Prema dogovoru koji je postignut uz posredovanje Belorusije, Prigožin neće biti procesuiran za pobunu i preseliće se u Belorusiju. Dugogodišnji beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko Prigožina lično poznaje 20 godina.

Peskov je rekao da je Putin u telefonskom razgovoru s Lukašenkom izrazio zahvalnost što je Prigožinu ponuđen azil u Belorusiji, rekavši da je taj potez sprečio krvoproliće.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “PESKOV UVERAVA: „Pobuna Vagnera nije imala uticaj na rusku operaciju u Ukrajini“”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter