Izvor: Tanjug
15.06.2023 u 13:37
0

HOĆE LI MOĆI NA KRAJ SA RUSKIM ASOVIMA? Počela obuka Ukrajinaca na F-16

Nekoliko NATO zemalja je objavilo da je počelo sa obukom ukrajinskih vojnih pilota za upravljanje savremenim borbenim avionima, poput F-16, što otvara mogućnost da se razmotri odluka o njihovoj isporuci Ukrajini kada piloti budu spremni za to, preneo je danas Unkrinform.

Ovu vest je preneo generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pre susreta ministara odbrane NATO zemalja u Briselu.

– Pozdravljam odluku nekoliko zemalja NATO da pruže obuku ukrajinskim pilotima. Ovo je važno i omogućiće nam, da u poslednjoj fazi, takođe donosimo odluke o isporuci aviona četvrte generacije, kao što je to, na primer, F-16 – rekao je on. On je takođe pohvalio Dansku da igra vodeću ulogu u sprovođenju ovog dogovora, tako što nudi ukrajinskim pilotima da nastave da pružaju značajnu ulogu Ukrajini.

NATO TRUPE ULAZE U UKRAJINU? Oglasio se načelnik štaba EU i poslao jasnu poruku

– Prerano je reći kada će se tačno ova odluka doneti. Ali, činjenica da je počelo treniranje pruža nam opciju da takođe donosimo odluke o isporuci aviona i tada će piloti biti u mogućnosti da lete njima – istakao je Stoltenberg. On je dodao da je ranije ove nedelje posetio Vašington kako bi razgovarao sa američkim predsednikom o pripremama za NATO samit u Vilnjusu (11-12. jul). Među glavnim temama ovih pregovora bila je pomoć za Ukrajinu, potreba da se ojača ulaganje u odbranu NATO, i još neka pitanja za Alijansu. Dvodnevni ministarski sastanak NATO počeo je u Briselu danas, a glavna tema će biti natavak pomoći Ukrajini.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter