Izvor: Kurir.rs
26.09.2023 u 11:49
0

ZAPADNI STRUČNJACI TVRDE: Poraz Francuske je upozorenje za SAD

Povlačenje francuskih trupa i opoziv ambasadora iz Nigera, zajedno sa nizom antifrancuskih puča u drugim bivšim kolonijama, upozorenje su Sjedinjenim Državama da ne ponavljaju greške Francuske.

Povlačenje francuskih trupa i opoziv ambasadora iz Nigera, zajedno sa nizom antifrancuskih puča u drugim bivšim kolonijama, upozorenje su Sjedinjenim Državama da ne ponavljaju greške Francuske.

Francuski predsednik Emanuel Makron je krajem prošle nedelje najavio da će se francuska vojska povući iz Nigera do kraja godine. On je takođe izvestio da Francuska opoziva svog ambasadora u Nijameju . Kako Njuzvik primećuje, antifrancusko raspoloženje je takođe snažno u Burkini Faso, Centralnoafričkoj Republici i Maliju .

Makronova odluka da povuče ambasadora i trupe iz Nigera u skladu sa zahtevima sadašnjeg vojnog rukovodstva zemlje mogla bi poslužiti kao upozorenje Sjedinjenim Državama na njihov položaj u problematičnom regionu u kojem Vašington pokušava da poveća uticaj.

Kako je za medij objasnio Natanijel Pauel, analitičar međunarodne konsultantske kompanije Oksford analitika, greška Francuske, iz koje bi Sjedinjene Države trebalo da izvuku pouku, odnosi se na opkladu na korumpiranu i korumpiranu lokalnu vlast.

„Kada i ako ovi režimi budu srušeni, njihovi strani podržavaoci se smatraju saučesnicima, što bi moglo da dovede do toga da izgube svoj uticaj“, rekao je Pauel.

Iako Francuska i Sjedinjene Države ostaju saveznici, SAD će pokušati da popune vakuum uticaja koji je u Sahelu ostao odlaskom francuskih snaga, izjavio je bivši francuski državni sekretar za ljudska prava Rama Jade.

Istovremeno će promeniti strategiju interakcije sa zemljama regiona.

Promenljivu strategiju zemalja koje pokušavaju da promovišu svoj uticaj u Sahelu primetio je i Folašade Sule, viši saradnik u Programu globalnog ekonomskog upravljanja na Oksfordu .

„Za zapadne sile, Francuska je često delovala kao referentna tačka… Neke evropske zemlje preispituju… svoju strategiju u Sahelu i Africi frankofonskog jezika u korist nezavisnijeg puta, pokušavajući da izbegnu širenje negativnih osećanja na njih. “, citirao je Sule Nevsveek.

Prema rečima Sulea, pouka koja se može izvući iz francuskog iskustva je potreba da se poklope interesi afričkih zemalja i stranih partnera koji očekuju da imaju svoje vojne misije u regionu.

Republika Niger, kao bivša francuska kolonija, ostala je jedan od poslednjih saveznika zapadnih zemalja u Sahelu. Zemlja ima bogate rezerve uranijuma, od kojih zavisi Francuska. Kako navode francuski mediji, na ovu afričku zemlju otpada 15 do 17 odsto uranijuma koji se koristi za proizvodnju električne energije u Francuskoj. Trenutno je u Nigeru stacionirano 1,5 hiljada francuskih vojnika

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter