Izvor: Kurir.rs
26.09.2023 u 10:47
0

MSP RUSIJE: SAD nisu pozvale Putina na samit APEK!

SAD su obavestile Moskvu bilateralnim kanalima da ove godine neće pozvati jedan broj lidera zbog činjenice da se nalaze pod sankcijama, rekao je ambasador za posebne naloge Rusije i visoki zvaničnik u APEK-u Marat Berdijev

Sjedinjene Države su obavestile Rusiju da ne nameravaju da pozovu jedan broj lidera, uključujući ruskog predsednika Vladimira Putina na samit Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK) u San Francisku, saopštio je ambasador za posebne naloge Rusije i visoki zvaničnik u toj organizaciji Marat Berdijev.

Prethodno je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da zvanična informacija o pozivu Rusije na forum APEK nije stigla u Kremlj i da, osim medijskog izveštaja, nije bilo ničega.

„SAD su obavestile Moskvu bilateralnim kanalima da ove godine neće pozvati jedan broj lidera zbog činjenice da se nalaze pod sankcijama“, kazao je Berdijev.

Diplomata je dodao da ruska strana nastavlja saradnju sa Vašingtonom kako bi ga „naterala da ispuni svoje obaveze kao domaćin manifestacije“.

„Ja, kao visoki zvaničnik Ruske Federacije, aktivno komuniciram sa njima i još jednom sam uputio zahtev da se pošalje poziv ruskom lideru. Odluka SAD da ne pozovu Putina na samit APEK-a pokazuje upornost konfrontacionog pristupa pitanjima multilateralne ekonomske saradnje i politizaciju čisto ekonomskog foruma“, naglasio je.

Berdijev je ranije izjavio da SAD stvaraju ozbiljne prepreke punom učešću Rusije u radu APEK-a u okviru njenog predsedavanja organizacijom, naglasivši da će Moskva uzeti u obzir neprimereno ponašanje Sjedinjenih Država kao zemlje domaćina foruma na novembarskom samitu.

Visoki američki zvaničnik APEK-a Met Marej je u decembru prošle godine rekao da će Rusija dobiti poziv da prisustvuje samitu Foruma azijsko-pacifičke ekonomske saradnje čiji će domaćin biti SAD.

„Kao dobri domaćini APEK-a, SAD će pozvati Rusiju, koja je članica ove organizacije koja okuplja 21 zemlju“, poručio je Marej na konferenciji za novinare u Singapuru, preneo je Rojters.

APEK je trgovinski i ekonomski forum 21 zemlje azijsko-pacifičkog regiona. Ove godine samit će se održati od 11. do 17. novembra u San Francisku.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter