Izvor: telegraf.rs
14.07.2022 u 18:18
0

POTPISANA DEKLARACIJA O ZAJEDNIČKIM ISTRAGAMA RATNIH ZLOČINA U UKRAJINI: 45 zemalja potpisnica, 20.000 otvorenih istraga!

Danas je 45 zemalja na konferenciji u Hagu, sedištu Međunarodnog krivičnog suda (ICC), potpisalo političku deklaraciju da će zajednički raditi na istragama navodnih ratnih zločina u Ukrajini.

Više od 40 američkih i evropskih pravosudnih tela dogovorilo se da će koordinisati istrage o navodnim ratnim zločinima u Ukrajini, nedugo nakon što je Kijev izvestio o ruskom raketnom napadu na civile.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je na međunarodnoj konferenciji da su „ruski projektili pogodili dva društvena centra na zapadu Ukrajine“. On je dodao da je ubijeno 20 ljudi, uključujući troje dece.

Rusija je više puta demantovala umešanost u ratne zločine i namerno ciljanje civila od početka invazije na Ukrajinu 24. februara. Tvrdi da je pokrenula „specijalnu vojnu operaciju“ za zaštitu ruskog naroda i oslobođenje od opasnih nacionalista, dok Ukrajina optužuje Moskvu da vodi ničim izazvan osvajački rat.

SPECIJALNO: SNIMAK PRVOG DANA OPERACIJE U UKRAJINI! Ruske snage zauzele aerodrom kod Kijeva, za samo osam minuta piloti potisnuli sve identifikovane lokacije ukrajinske vojske (VIDEO)

– Danas ujutru su ruske rakete pogodile naš grad Vinicu, miran grad. Krstareće rakete pogodile su dva javna objekta, uništene su kuće, medicinski centar je uništen, automobili i tramvaji su zapaljeni – rekao je Zelenski.

Rusko ministarstvo obrane nije odmah komentisalo izveštaj iz Vinice. Danas je 45 zemalja na konferenciji u Hagu, sedištu Međunarodnog krivičnog suda (ICC), potpisalo političku deklaraciju da će zajednički raditi na istragama navodnih ratnih zločina u Ukrajini.

Obećali su 20 miliona evra za pomoć ICC-u, kabinetu glavnog tužioca u Ukrajini i za podršku naporima Ujedinjenih nacija.

Sa 20.000 otvorenih istraga ratnih zločina i sa različitim zemljama koje predvode timove, dokazi moraju biti verodostojni i organizovani – rekli su zvaničnici.

Zapadne zemlje treba da razmotre osnivanje posebnog suda za suđenje za ratne zločine počinjene u Ukrajini kako bi sprečile da oni ostanu nekažnjeni, rekao je u četvrtak na skupu holandski ministar spoljnih poslova.

– Koliko razumem, moramo da popunimo prazan prostor. Međunarodni krivični sud nema nadležnost – rekao je ministar.

On je upozorio da nekažnjivost predstavlja ogroman problem.

Glavna ukrajinska tužiteljka Irina Venediktova rekla je da je Ukrajina već započela sa procesuiranjem 127 osumnjičenih za ratne zločine.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter