Izvor: BSC Happy
22.04.2023 u 17:51
0

„Ako ne sklapate mir, doprinosite ratu“: Lula u lice Zapadu

Brazilac Luiz Inasio Lula da Silva rekao je da ne želi da „nikome ugodi“ svojim stavovima o ruskoj operaciji u Ukrajini, nakon što je izazvao kritike na Zapadu zbog nagoveštaja da je Kijev delimično kriv za rat.

Govoreći u Lisabonu u subotu na početku svoje prve posete Evropi otkako je izabran za predsednika, Lula je rekao da je njegov cilj da „izgradi način da se obe strane (Rusija i Ukrajina) dovedu za sto”.

„ABRAMS ĆE PROMENITI TOK RATA“: Američki general optimisitičan

 – Želim da pronađem treću alternativu (za rešavanje sukoba), a to je izgradnja mira – rekao je on na konferenciji za novinare.

Lula je kritikovan na Zapadu jer sugeriše da su Ukrajina i Rusija krive za sukob koji je počeo kada je Moskva napala svog suseda u februaru 2022.

Prošle nedelje je rekao da bi Sjedinjene Države i evropski saveznici trebalo da prestanu da isporučuju oružje Ukrajini, rekavši da produžavaju rat. 

 – Ako ne sklapate mir, doprinosite ratu – rekao je Lula.

Bela kuća je optužila Lulu da „papagaji“ rusku i kinesku propagandu.

Lula je u petak doputovao u petodnevnu posetu Portugalu jer nastoji da unapredi spoljne veze.

Portugalski predsednik Marselo Rebelo de Sousa, koji je bio u pratnji Lule na konferenciji za novinare, rekao je da su stavovi njihovih zemalja o ratu različiti. Portugal je jedan od osnivača NATO-a i poslao je vojnu opremu Ukrajini. Rebelo de Sousa je rekao da Ukrajina ima pravo da se brani i „povrati“ svoju teritoriju.

Lulini komentari o ratu razbesneli su ukrajinsku zajednicu u Portugalu, gde su u petak održane demonstracije ispred brazilske ambasade.

Ranije u subotu, Lula je prisustvovao ceremoniji dobrodošlice ispred lisabonskog manastira Jeronimoš.

Dvojici pristalica Ukrajine sa zastavom i znakom nije bilo dozvoljeno da stanu u blizini mesta gde se održava ceremonija jer su im policajci rekli da nisu tražili odobrenje za protest.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter