Izvor: Tanjug
11.11.2022 u 19:06
0

Predsednik SAD Džozef Bajden se obratio na samitu COP27: „Ruski rat samo pojačava hitnost potrebe da se svet oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva“

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je na samitu COP27 da je zbog rata u Ukrajini neophodno udvostručiti klimatske obaveze, pozivajući sve zemlje da se usklade sa ciljevima ograničavanja globalnog zagrevanja na 1,5 stepeni Celzijusovih.

„Ruski rat samo pojačava hitnost potrebe da se svet oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva“, rekao je on, preneo je Rojters.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Bajden je kazao da je nova potrošnja na inicijative za čistu energiju učvrstila posvećenost njegove zemlje borbi protiv globalnog zagrevanja, preneo je AP.

„Vlada Sjedinjenih Američkih Država finasnsira ono o čemu smo govorili“, istakao je on.

Bajden je naveo da će potrošnja, deo šireg ekonomskog zakonodavstva koje je potpisao ove godine, promeniti paradigmu i obezbediti da SAD postignu svoj cilj za smanjenje emisija do 2030. godine.

Očekuje se da će SAD uložiti više 375 milijardi dolara u roku od 10 godina u zajednički fond za borbu protiv posledica klimatskih promena.

Bajden će održati i bilateralni sastanak sa predsednikom Egipta Abdulom Fatahom el-Sisijem gde će pored pitanja saradnje i bezbednosti biti pomenuto i stanje ljudskih prava u Egiptu.

OČI ČITAVOG SVETA UPRTE U NJIH: Bajden i Si Đinping se sastaju 14. novembra, TAJVAN krucijalna tema dijaloga!

Američka delegacija će tražiti da zatvoreni aktivista Alaa Abd el-Fatah bude pušten na slobodu, izjavio je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Dzejk Saliven.

„Predsednik Bajden misli da svaki pravi američki predsednik mora da postavlja pitanja vezana za ljudska prava“, dodao je Saliven.

Nakon Egipta, Bajden stiže u Kambodžu na sastanak Asocijacije nacija jugoistočne Evrope (ASEAN) da bi potvrdio posvećenost SAD regionu i reagovao tako na povećanu aktivnost Kine u toj oblasti.

U Indoneziji, na samitu G20 koji okuplja 20 najrazvijenijih ekonomija sveta, Bajdena očekuje značajan susret sa kineskim predsednikom Sijem Ðinpingom.

Predsednik Rusije Vladimir Putin neće otputovati u Indoneziju, a Bajden ne planira susret sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejom Lavrovom na samitu G20.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter