Izvor: Kurir.rs
10.04.2023 u 10:31
0

RUSI IZVUKLI AMERIČKI MQ-9 IZ CRNOG MORA: Moskva dobija ključne obaveštajne podatke nakon spasavanja ostataka oborenog drona SAD!

Sada Moskva tvrdi da je uspela da izvuče "ugrađenu elektronsku opremu“ drona iz Crnog mora i da je "dobila neprocenjive informacije o karakteristikama brojnih kritičnih radio-elektronskih komponenti MQ-9 Reaper".

Prema novom izveštaju, Rusija je možda dobila neke ključne obaveštajne podatke nakon što je izvukla olupinu američkog drona MQ-9 Reaper iz dubina Crnog mora.

DRON UKRAJINACA PAO U BLIZINI NUKLEARNE ELEKTRANE ZAPOROŽJE: Ovo je cilj napada na najveću nuklearku u Evropi koju čuvaju Rusi!

Obaranje visokotehnološkog američkog MQ-9 Reaper-a 14. marta u međunarodnom vazdušnom prostoru koji je leteo iznad anektiranog Krima izazvao je veliki diplomatski incident prošlog meseca.

Procenjeno je da je olupina drona potonula na dubinu do 2.950 stopa pre nego što ju je izvukao ruski tim za spasavanje iz dubokog mora.

Spašani su bili multispektralni optronički sistem kupole AN/AAS-52, radarski sistem za površinsko izviđanje AN/API-8, sistem za razmenu podataka Link-16 i bezbedne telemetrijske i satelitske komunikacione stanice, navodi se u izveštaju „Svobodnaya Pressa“.

Navodno su ostatke dronova ispitale specijalizovane ruske laboratorije, uključujući Centralni istraživački institut Vazdušno-desantnih snaga ruskog Ministarstva odbrane.

Rusija veruje da može da razvije tehnologiju za ometanje kako bi sprečila izviđačke bespilotne letelice MQ-9 Reaper da prosleđuju podatke satelitima, navodi se u izveštaju.

Prethodno je Rusija optuživala Ameriku da obaveštajne podatke koje prikuplja dronovima prosleđuje Oružanim snagama Ukrajine.

Portparol Bele kuce Džon Kirbi prethodno je izjavio da SAD preduzimaju mere kako bi osigurale da dron koji je oboren iznad Crnog mora ne padne u „pogrešne ruke“.

– Ne ulazeci previše u detalje, ono što mogu da kažem je da smo preduzeli korake da zaštitimo našu imovinu u odnosu na taj konkretni dron tu konkretnu letilicu. I to je vlasništvo Sjedinjenih Američkih Država – kazao je Kirbi i dodao da SAD ne žele da se iko dokopa drona osim njih.

Američka vojska saopštila je u utorak da je ruski borbeni avion zakačio propeler jednog od njenih dronova dok je leteo iznad Crnog mora u međunarodnom vazdušnom prostoru, zbog čega se on srušio u vodu, navela je britanska agencija.

Međutim, predsednik komiteta načelnika štabova SAD Mark Mili rekao je da su SAD preduzele mere da unište važne podatke sa drona MK-9 koji je pao u Crno more.

Prema njegovim rečima, SAD će preduzeti akciju za vraćanje olupine drona, pošto je reč o američkom vlasništvu.

Istovremeno, Mili je priznao da se dron najverovatnije raspao, pa „nema mnogo toga da se vrati“.

„Ako govorimo o gubitku neke važne informacije, mi smo preduzeli odgovarajuće mere (po tom pitanju)“, rekao je on.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter