Izvor: Tanjug
23.11.2022 u 15:22
0

PREMIJERKA ŠKOTSKE RAZOČARANA PRESUDOM VRHOVNOG SUDA „Naš glas ne može i neće biti ućutkan“

Premijerka Škotske Nikola Stardžon izjavila je danas da je borba za nezavisnost njene zemlje samo ojačana presudom Vrhovnog suda Velike Britanije, kojom se praktično blokira održavanje drugog referenduma o nezavisnosti bez dozvole zvaničnog Londona.

Stardžn je na Tviteru napisala da je razočarana presudom, ali da će je poštovati, prenosi Rojters.

BRITANSKI VRHOVNI SUD PRESUDIO: Škotska ne može da glasa o nezavisnosti bez saglasnosti Londona

– Zakon, koji ne dozvoljava Škotskoj da bira svoju budućnost bez saglasnosti Vestminstera, razotkriva da je dobrovoljno parterstvo sa Ujedinjenim Kraljevstvom samo mit. Škotska demokratija neće biti poricana, naš glas ne može i neće biti ućutkan – rekla je premijerka Škotske.

Konzervativna britanska vlada Velike Britanije odbija da odobri novo izjašnjavanje Škota, uz obrazloženje da je to pitanje rešeno na referendumu 2014. godine kada su škotski birači odbili nezavisnost.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Škoti su 2014. godine odbacili raskidanje više od 300 godina stare unije sa Engleskom sa 55 odsto glasova birača, ali dve godine kasnije zagovornici nezavisnosti su tražili da se održi novo glasanje zbog izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, jer je većina Škota smatrala da je izlazak iz EU bitno promenio političke okolnosti, preneo je ranije AP.

Premijerka Škotske i liderka Škotske nacionalne partije (SNP) Nikola Stardžon, koja se zalaže za nezavisnost, najavila je ranije ove godine da namerava da organizuje izjašnjavanje o nezavisnosti 19. oktobra 2023. godine, ali u skladu sa domaćim zakonom i međunarodnim pravom.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter