Izvor: NOVOSTI ONLINE
02.09.2022 u 20:51
0

PROJEKAT UVOĐENJA BUBA U ISHRANU: Velika Britanija ohrabruje stanovnike Afrike da jedu što više insekata!

Projekti koje Velika Britanija finansira u Zimbabveu i u Demokratskoj Republici Kongo ohrabruju stanovništvo ovih afričkih zemalja da u svoju ishranu uvedu više buba bogatih hranljivim materijama.

Kako je objavio „Gardijan“, agencije iz Britanije trenutno troše čak 57.000 dolara u Kongu i 346.000 dolara u Zimbabveu za projekat uvođenja buba u ishranu lokalnog stanovništva.

Šef Svetskog programa za hranu izjavio je da postoji velika verovatnoća da će u narednim nedeljama biti proglašena glad u delovima istočne Afrike!

U Kongu je trenutno u toku istraživanje o prednostima jedenja afričkih gusenica, migratornih skakavaca i crnih muva.

Istraživanje je pokazalo da u regionu postoji oko 23 vrste insekata, uključujući termite i cvrčke, koji se već konzumiraju u regionu Južnog Kivua, jednoj od 26 provincija Demokratske Republike Kongo.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Katolička agencija za prekomorski razvoj, dobrotvorna organizacija sa sedištem u Velikoj Britaniji, savetuje stanovnike Konga da počnu da uzgajaju bube, u nastojanju da okončaju probleme gladi u tom regionu.

Kaša sa zelenim gusenicama za đake

U Zimbabveu, druga agencija traži načine da u škole uvede obroke koji se sastoje od kaše i mopanih crva.

„Gardijan“ napominje da se ove ljigave zelene gusenice, koje se pretvaraju u carske moljce, već beru za ishranu tokom kišnih sezona.

Projekat ima za cilj da razvije obroke od kaše i buba za prehranu siromašne dece u gradu Gvanda i prestonici Zimbabvea Harareu. Iz agencije kažu da će ovo jelo biti kombinacija lokalno uzgajanih mopanih crva sa žitaricama i voćem, nudeći sve ključne vitamine i minerale kao što su fosfor, kalijum, gvožđe, bakar, cink, mangan, natrijum, kao i vitamini B1 i B2.

Doktor Alberto Fiore, profesor hemije koji vodi projekat u Zimbabveu, rekao je za „Gardijan“ da je uvođenje obroka zasnovanog na bubama samo prva faza projekta. Kako je naveo, biće sprovedena i nasumična ispitivanja kako bi se videlo da li ovi obroci utiču na uspeh dece u školi i doprinose njihovom zdravlju.

Oba projekta finansiraju se kroz britanske agencije za istraživanje i inovacije (UKRI).

Portparol agencije je rekao za „Gardijan“ da se organizacija nada da će finansiranje ovakvih projekata „koristiti građanima širom sveta, bez obzira na njihov ekonomski status“ i istakao ekološke prednosti ishrane na bazi insekata.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter