Izvor: Alo.rs
25.07.2023 u 21:51
0

PUTIN DONEO KONAČNU ODLUKU: Izmenjen zakon o vojnoj dužnosti i služenju vojnog roka

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon o podizanju starosne granice za pojedine kategorije nosilaca vojnih činova za pet godina, proizilazi iz dokumenta na portalu pravnih informacija.

Unete su izmene i dopune zakona „O vojnoj dužnosti i služenju vojnog roka“, one će stupiti na snagu 1. januara 2024. godine. Reč je o vojnicima, mornarima, narednicima, predradnicima, zastavnicima ili vezistima. Za one od njih koji pripadaju prvoj kategoriji, starosna granica se povećava sa 35 na 40 godina, za drugu – sa 45 na 50 godina, za treću – sa 50 na 55 godina.

Povećava se i starosna granica za boravak u mobilizacionom rezervnom sastavu građana. Za starije oficire to će biti 65 godina, za niže oficire – 60 godina, za one sa drugim činovima – 55 godina. Starosna granica za boravak u mobilizacionoj rezervi za starije rezervne oficire ostaje na nivou od 70 godina.

Zakon takođe propisuje da Rusi, dok su u aktivnoj službi ili u rezervi, mogu sklopiti ugovor za učešće u operacijama van zemlje.

Prvi rezervni ugovor mogu da sklope ruski državljani koji nemaju strano državljanstvo ili dozvolu boravka, koji se nalaze u rezervnom sastavu, koji su služili vojsku ili koji su završili programe vojne obuke.

Ukoliko građani imaju vojne činove viših oficira, takav ugovor će moći da zaključe do 62 godine (danas do 57 godina). Mlađi oficiri će moći da zaključe prvi ugovor u rezervnom sastavu do 57 godina (danas do 47 godina), građani sa drugim vojnim činovima – do 52 godine (danas do 42 godine).

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter