Izvor: Kurir.rs
28.07.2023 u 13:15
0

PUTIN PROUČAVA AFRIČKI MIROVNI PLAN ZA UKRAJINU? Ruski predsednik prozvao „ranije misije zemalja s navodno naprednom demokratijom“

Rusija pažljivo razmatra afričke predloge za pronalaženje rešenja za oružani sukob u Ukrajini, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin na plenarnoj sednici samita Rusija-Afrika organizovanog u Sankt Peterburgu.

CRNI DIM IZNAD KRASNODARA: Velika eksplozija odjeknula blizu rezidencije Vladimira Putina

– Uzmimo za primer inicijativu niza afričkih država za rešavanje ukrajinske krize. To je ozbiljan problem, ne možemo da ga ne proučimo – rekao je Putin pred nekoliko visokih afričkih zvaničnika na skupu na kojen je juče uslikan i vođa vagnerovaca Jevgenij Prigožin.

Putin je dodao da to mnogo znači, jer su „ranije misije posredovanja bile monopolizovane od zemalja sa navodno naprednom demokratijom“.

– Sada je i Afrika spremna da pomogne u rešavanju problema koji je izvan njenog prioritetnog područja interesovanja. Poštujemo vaše inicijative i pažljivo ih proučavamo – rekao je Putin.

Samit Rusije i Afrike dolazi više od nedelju dana posle isteka sporazuma o žitu koji je dozvolio izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora uprkos sukobu sa Rusijom.

Prekid tog sporazuma je izazvao zabrinutost među afričkim zemljama.

Sredinom juna je jedna afrička delegacija otišla u Ukrajinu, a zatim u Rusiju, da ponudi svoje posredovanje u rešavanju sukoba u Ukrajini, ali nije postigla rezultate.

Afrički mirovni predlozi uključuju smirivanje napetosti obe strane, priznavanje suvereniteta zemalja koje su priznale UN i bezbednosne garancije za sve strane.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter