Izvor: Sputnjik
02.01.2022 u 17:15
0

PUTIN RAZGOVARAO SA ERDOGANOM: Bezbednosne garancije i situacija u kriznim područjima glavne teme

Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarali su telefonom o ruskim predlozima o bezbednosnim garancijama, situaciji u Zakavkazju, Siriji i Libiji, saopštila je pres služba Kremlja.

– Dotaknute su i međunarodne teme, među kojima su poznati predlozi za izradu pravno formalizovanih sporazuma koji garantuju bezbednost Ruske Federacije, situacija u Zakavkazju, rešavanje sirijskog i libijskog pitanja – navodi se u saopštenju.

Takođe se navodi da su lideri čestitali jedan drugom Novu godinu i potvrdili nameru da dodatno intenziviraju obostrano korisno partnerstvo Rusije i Turske.

Rusija je 17. decembra objavila nacrte sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-om koji, između ostalog, uključuju odredbe o uzajamnim garancijama bezbednosti u Evropi, o nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u uzajamnom dometu i o odbijanju daljeg širenja NATO-a na istok, uključujući i za račun bivših republika SSSR-a.

Dokumenti su već predati Vašingtonu i njegovim saveznicima. Moskva poziva Alijansu da odustane od bilo kakve vojne aktivnosti van svojih granica – u Ukrajini i drugim teritorijama Istočne Evrope, Zakavkazja i Srednje Azije. Od Alijanse je zatraženo da ne raspoređuje dodatno naoružanje i nove vojne kontingente van zemalja u kojima su bili stacionirani prema stanju od maja 1997. godine (pre uključivanja istočnoevropskih zemalja u NATO). Kako je ranije izjavio zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov, ako NATO i SAD ne reaguju na zahteve Rusije za bezbednosnim garancijama, to bi moglo dovesti do nove runde konfrontacije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter