Izvor: Alo.rs
22.01.2024 u 12:20
0

„RASPISAĆEMO REFERENDUM O IZLASKU NEMAČKE IZ EU“: Neka ljude sami odluče, baš kao u Velikoj Britaniji

Alis Vajdel, čelnica ultradesničarske Alternativa za Nemačku (AfD) izjavila je da će se ta stranka, ako dođe na vlast, zalagati za referendum o izlasku zemlje iz Evropske unije u stilu Bregzita.

NEMAČKA U OZBILJNOJ RECESIJI: Čeka se 15. januar – zbog čega je ključan?

Ona je u intervjuu za Fajnenšel tajms (FT) izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU ocenila kao savršeno ispravan potez.

– To je model za Nemačku, opcija da se može doneti takva suverena odluka – rekla je Vajdel.

Navodi se da se ona na čelu stranke nalazi od 2022. godine.

Vajdel je poručila da će vlada AfD nastojati da reformiše EU i ukloni njen „demokratski deficit“, uključujući ograničavanje ovlašćenja Evropske komisije, koju je nazvala „neizabranom izvršnom vlašću“.

„Neka ljude sami odluče, baš kao u Velikoj Britaniji“

– Ali ako reforma nije moguća, ako ne uspemo da ponovo izgradimo suverenitet država članica EU, trebalo bi pustiti ljude da odluče, baš kao što je Velika Britanija učinila. I mogli bismo da imamo referendum o ‘“Degzitu“ (Dexit) – izlasku Nemačke iz EU – rekla je Vajdel.

Navodi se da ova ideja otvara veliki tabu u Nemačkoj, gdje su mejnstrim stranke posvećeno orijentisane ka EU.

Pored toga, nemački ustav postavlja stroga ograničenja nacionalnim plebiscitima, a čak i da se oni održe, ankete pokazuju da bi velika većina Nemaca glasala za ostanak u EU.

Međutim, među biračima AfD podrška EU je najslabija.

Snažan rast popularnosti AfD

Vajdel je govorila u kontekstu velikog porasta podrške AfD, stranke koja prema anketama iznosi 22 odsto – što je više od sve tri stranke u klimavoj koaliciji kancelara Olafa Šolca – socijaldemokrata, Zelenih i liberala.

Očekuje se da će AfD pobediti na regionalnim izborima u septembru u istočnim pokrajinama Saksonija, Brandenburg i Tiringija, ali pošto sve druge vodeće stranke odbijaju da sklope koalicioe dogovore s AfD, njen put do vlasti nije izvestan.

Nemačka obavještajna agencija ukazala je na ekstremizam unutar AfD i stavila nekoliko stranačkih zvaničnika pod nadzor.

Ipak, stranka je profitirala na nezadovoljstvu javnosti kancelarom Šolcom i njegovim lošim vođenjem privrede.

Ali, poslednjih dana ta stranka našla na udaru kritika zbog izveštaja o kontroverznom sastanku održanom u novembru prošle godine na kojem su ulestvovali poslanici AfD i austrijski ekstremnodesni radikal Martina Zelner, a na kojem se raspravljalo o planu za prisilno proterivanje miliona imigranata iz Nemačke – uključujući građane s nemačkim pasošima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter