Izvor: RTS
12.10.2023 u 07:25
1

RAT NA BLISKOM ISTOKU: 300.000 rezervista na granici kod Gaze, Izrael preti da će „zbrisati Hamas“, kakav je odnos snaga

U toku je šesti dan sukoba Izraela i militantne grupe Hamas, a prema zvaničnim informacijama, do sada je poginulo više od 1.200 Izraelaca i više od 1.200 Palestinaca. UN su saopštile da je više od 338.000 stanovnika Gaze raseljeno. Ministar odbrane Izraela preti da će „zbrisati Hamas sa lica Zemlje“. Izrael je okupio 300.000 rezervista u blizini granice Gaze za potencijalnu kopnenu invaziju.

Jedina elektrana u Gazi je zatvorena, nakon što je Izrael prekinuo snabdevanje teritorije strujom, kao i robom – uključujući lekove, hranu, gorivo i vodu. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš kritikovao je postupak Izraela, ocenivši da je sada potreban „brz i nesmetan humanitarni pristup“.

MOLDAVIJA HOĆE DA PROĐE KAO UKRAJINA!!! RUSIJU PROGLASILI NAJVEĆOM PRETNJOM ZA SVOJU BEZBEDNOST!

Sjedinjene Američke Države pregovaraju sa Izraelom, UN i Egiptom o mogućnosti da stanovnici Gaze bezbedno napuste područje, saopštila je Bela kuća. Američki državni sekretar Entoni Blinken otputovao je sinoć u Tel Aviv.

Može li se porediti izraelska vojska i Hamas kada je reč o brojnosti i naoružanju? Stručnjaci smatraju da ne može, jer iako su borci Hamasa poslednjih godina razvili svoje ofanzivne sposobnosti, na drugoj strani protivnik im je daleko moćnija izraelska armija.

Samo tokom prvog dana sukoba Hamasa i Izraela iz Gaze je poletelo više od 3.000 raketa. Te rakete sklapaju se u tunelima i podrumima Gaze i nisu toliko precizne i pouzdane. Na drugoj strani, obarao ih je dobro poznati sistem PVO Gvozdena kupola.

nakon šest dana situacija na bliskoistočnom frntu je sledeća

U sukobu izraelske vojske i Hamasa poginulo je više od 2.400 ljudi. Turska pregovara o oslobađanju civila koje kao taoce drži Hamas. Više od 338.000 ljudi raseljeno je u Pojasu Gaze. Američki državni sekretar Entoni Blinken boravi u poseti Izraelu gde će se sastati sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, predsednikom Isakom Hercogom i drugim visokim zvaničnicima.

Ubijen visoki član Hamasovih pomorskih snaga

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su preko noći ubile visokog pripadnika Hamasovih pomorskih snaga u Pojasu Gaze. IDF kaže da je Muhamed Abu Šamala bio viši operativac u pomorskim snagama terorističke grupe u južnom delu Pojasa Gaze.

„Kuća Abu Šamala takođe je korišćena za skladištenje oružja namenjenog za upotrebu u terorističkim operacijama protiv Izraela“, dodaje IDF

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “RAT NA BLISKOM ISTOKU: 300.000 rezervista na granici kod Gaze, Izrael preti da će „zbrisati Hamas“, kakav je odnos snaga”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter